AI става задължителен за програмистите?

Програмистите по подразбиране ще трябва да ползват помощници с изкуствен интелект
(снимка: CC0 Public Domain)

Инвестициите в помощници за програмиране с изкуствен интелект достигнаха близо 1 милиард долара от началото на миналата година. Microsoft, Amazon и Google се включиха в надпреварата за лидерство в този сегмент, внедрявайки AI технология в продуктите си, която вече носи значителни печалби както на компаниите, така и на разработчиците. Освен това Microsoft заяви, че скоро ще спре да наема програмисти, които не използват AI асистенти.

Компаниите за програмиране с изкуствен интелект като Replit, Anysphere, Magic, Augment, Supermaven и Poolside AI са привлекли 433 милиона долара само през тази година, достигайки почти 1 милиард долара с финансирането от миналата година. Това показва, че кодирането може да бъде първата област, която ще се трансформира значително от новата вълна AI технологии.

„Софтуерното инженерство и програмирането са област номер едно, засегната от изкуствения интелект”, казва Хади Партови, главен изпълнителен директор на образователната организация с нестопанска цел Code.org, дългогодишен инвеститор в Силициевата долина и съветник на Airbnb, Uber, Dropbox и Facebook, в интервю за Файненшъл Таймс. „Днес програмирането без AI е малко като писане без текстообработваща програма”.

Нарастващата увереност в ползите от AI кодирането контрастира със съмненията на някои инвеститори относно икономическите ползи от генеративния изкуствен интелект и вероятната възвръщаемост на прогнозираните трилиони долари вложения от големи технологични компании в изчислителната инфраструктура за поддръжка на тази технология в следващите години.

Но докато някои инвеститори се съмняват в икономическите ползи от AI и възвръщаемостта на инвестициите на Big Tech в неговата инфраструктура, доверието в Силициевата долина расте. Хана Сийл, партньор в Index Ventures, която инвестира в стартъпа Augment, казва, че “е много по-лесно да монетизирате AI, ако можете да вградите продукта си в съществуващ работен процес и да направите всички предимства незабавно видими”.

Според нея, въпросите за осигуряване на приходи от AI инструментите са следните: „Какво е времето за [постигане на] печалба и колко значими са тези печалби?” Но когато става дума конкретно за AI асистентите за кодиране, подобни въпроси вече не възникват, смята тя.

Ентусиазмът към AI подтикна стартиращи фирми и технологични гиганти като Microsoft, Amazon, Meta и Google да се конкурират за господство в претъпкания сектор чрез създаване на AI асистенти и агенти, които могат да пишат и редактират програмен код. Хади Партови, шефът на борда на директорите на Code.org, който включва Дейвид Тредуел, ръководител на електронната търговия на Amazon, и Кевин Скот, главен технологичен директор на Microsoft, наскоро заяви, че Microsoft ще спре да наема служители, които програмират без използване на AI.

Популярната платформа за разработчици GitHub, пионер в кодирането с изкуствен интелект, беше една от първите, които интегрираха големи езикови модели (LLM) в своите продукти. „Когато започнахме да използваме GPT-3, бързо разбрахме, че той пише много добре код и решихме да изградим GitHub Copilot върху него”, каза Томас Домке, главен изпълнителен директор на GitHub.

GitHub Copilot, стартиран през 2022 г., вече има близо 2 милиона платени абонати и, според Домке, пише много по-добър код от средния разработчик. Приходите на GitHub към април са се увеличили с 45% спрямо миналата година, а според главния изпълнителен директор на Microsoft, Сатя Надела, годишните приходи на GitHub са били 2 милиарда долара към началото на този месец.

„Copilot стана причина за повече от 40% от ръста на приходите на GitHub тази година и вече е по-голям от целия бизнес на GitHub към момента на придобиването му”, каза Надела.

Въпреки това, ИТ отделите в големите компании все още имат известни опасения относно сигурността на използването на инструменти за автоматизирано програмиране при създаване на готов за внедряване код. По думите на Домке, все още не трябва да се очаква прилагане на код, генериран от изкуствен интелект, без ръчно тестване.

Коментар