Съкращенията в тех-сектора няма да секнат

AI се връща в технологичния сектор като бумеранг: фирмите съкращават персонал, за да инвестират в изкуствения разум (графика: CC0 Public Domain)

Съкращаването на работната сила в технологичния сектор продължава в глобален мащаб, а фирмите се опитват да освободят повече ресурси за внедряването на… изкуствен интелект.

Технологичните компании по света са уволнили повече от 165 000 души през 2022 г., после 264 000 души през 2023 г., а последните данни показват, че 410 технологични фирми са уволнили повече от 132 900 служители през 2024 г. досега, по данни на уебсайта-брояч Layoffs.fyi.

В отделен анализ на повече от 700 съобщения за съкращения от технологичния сектор, проследени от портала за ИТ заетост trueup.io, BestBrokers изчисли, че броят им е много по-висок, като общо 203 946 служители са били съкратени в повече от 165 технологични компании по света от началото на годината досега.

Много технологични фирми изрично свързват съкращенията с разпространението на AI и машинното обучение в своите бизнеси. Това включва Cisco, която съкращава 7% от работната си сила, като същевременно инвестира 1 милиард долара в стартиращи компании, свързани с AI; Dell, която съкращава позиции в продажбите, за да преразпредели ресурси към своите екипи за изкуствен интелект; Meta, която – според изпълнителния директор Марк Зукърбърг – съкращава служители, „за да можем да инвестираме в тези дългосрочни, амбициозни визии около AI“; Amazon, която съкращава няколкостотин позиции, за да фокусира „ресурси и усилия, фокусирани върху генеративния AI“; Intuit, която съкращава 1800 служители, за да освободи повече ресурси за интегриране на AI в своите софтуерни предложения.

Изпълнителният директор на IBM Арвинд Кришна коментира по-рано, че компанията няма да наема служители, докато преминава към AI. За сметка на това председателят на индийския конгломерат Reliance Industries Мукеш Амбани, който съкрати 42 000 работни места през последната финансова година, описа „AI като средство за постигане на квантов скок в производителността и ефективността”.

„Икономическата среда все още е напрегната“, разясни създателят на Layoffs.fyi Роджър Лий пред Bloomberg Technology. „Компаниите откриват, че единственият начин да увеличат инвестициите в AI е да намалят разходите другаде – и оттам произтичат всички съкращения, на които сме свидетели“.

Други технологични фирми също са заети с “рационализиране на операциите”, включително Alphabet, Microsoft, Salesforce, Sonos. Макар че повечето от тях не споменават изрично AI като движещ фактор, има индикации, че насочването към AI оказва влияние.

Например, в бележка, изпратена до служителите през януари 2024 г., главният изпълнителен директор на Google Сундар Пичай казва, че технологичният гигант ще „премахне слоеве“ от работната си сила тази година, за да освободи средства за „инвестиции в… големите приоритети на [компанията]…” И по-нататък уточнява: „Реалността е, че – за да създадем капацитет за тази инвестиция – трябва да направим труден избор“.

Макар че той не споменава изрично AI, събитията говорят: малко по-рано компанията се ангажира да инвестира $2 милиарда във фирмата за генеративен AI Anthropic през октомври 2023 г. и месец преди това пусна своя модел Gemini AI, през декември.

В друга изтекла бележка, публикувана след съкращенията в отделите за облачни системи и смесена реалност в Microsoft, изпълнителният вицепрезидент на фирмата Джейсън Зандър написа: „Нашият ясен фокус като компания е да дефинираме AI вълната и да дадем възможност на всички наши клиенти да успеят да възприемат тази трансформираща технология. Никога не е лесно да се вземат тези трудни решения, особено когато засягат нашите колеги и приятели“.

Според анализ на BestBrokers, съкращенията в ИТ сектора се дължат на смесица от прекомерно наемане по време на пандемията Covid-19, икономическите ефекти и разпространението на AI и автоматизацията.

„Технологичните фирми … инвестират много в AI, често за сметка на работни места“, се казва в анализа. „Други фактори, допринасящи за продължаващата вълна от съкращения в технологичния сектор, включват икономическо забавяне, нарастваща инфлация, спад на цените на акциите, забавяне на продажбите и опасения за потенциална рецесия“.

Докато предишните съкращения в технологичния сектор през 2022 г. могат да бъдат разумно обяснени със свръхнаемането по време на пандемията, сега това обяснение има много по-малка тежест 18 месеца по-късно, особено когато бизнес резултатите са добри навсякъде, казва Скот Галоуей, професор по маркетинг в Stern School of Business на Нюйоркския университет.

„Какво всъщност се случва? Вярвам, че изкуственият интелект играе по-голяма роля в съкращенията, отколкото главните изпълнителни директори са готови да признаят…”. По друмите на Галоуей, не бива да очакваме който и да е топ-шеф на технологична компания да „бъде склонен да заяви” публично, че най-бързо развиващата се технология в историята сега дава на мениджърите „способност да съкращават хора без никакво въздействие върху печалбите“.

Има основание да се смята дори, казва професорът, че технологичният сектор ще се постарае да накара широката общественост да гледа в друга посока, докато тихомълком заменя служителите с AI. После, най-вероятно, шефовете ще започнат да излизат с изявления от типа на: „Ние ще бъдем по-малка компания, която прави повече благодарение на AI“.

Коментари по темата: „Съкращенията в тех-сектора няма да секнат”

добавете коментар...

  1. Fishcake

    Доста жалък коментар

  2. Програмист - 10000 лева

    Добрите програмисти винаги ще са търсени.

Коментар