Дрон засече биткойн мина по топлината от сградата

Масив от около 100 машини за „копаене“ на криптовалута намериха британски полицаи
(снимка: West Midlands Police)

Полицаи, търсещи ферма за отглеждане на канабис, се натъкнаха на биткойн мина, вместо на „трева“. Това се случи по-рано този месец в Уест Мидландс, Англия, съобщи BBC.

Акцията била организирана след възникване на подозрения за кражба на електроенергия. В проверката на 18 май обаче вместо наркотични растения полицаите намерили масив от около 100 машини за „копаене“ на криптовалута. Според органите на реда, криптовалутната „мина“ на практика е откраднала ток за хиляди паунди.

Детективите казват пред BBC, че са били информирани за „много хора, посещаващи блока, през целия ден“. След това полицейски дрон заснел обекта и установил наличието на „много топлина, идваща от сградата“.

Сержант Дженифър Грифин от местната полиция обяснява, че предвид тези подробности полицаите са очаквали да намерят ферма за канабис. „Имаше всички отличителни белези на отглеждането на канабис и вярвам, че това е едва втората подобна крипто-мина, която сме срещали в Уест Мидландс“, казва тя.

Компютърното оборудване е иззето, но не са извършени арести, съобщават органите на реда.

Коментари по темата: „Дрон засече биткойн мина по топлината от сградата”

добавете коментар...

  1. Фофу

    Защото има закон за вземане на оборудване което е използвано при незаконна дейност. В много конкретна конкретност знам, че в Бг примерно при кражба, ако си бил с автомобил, той се изземва. Дори и собственка да няма пряко участие, доколкото доброволни си е дал автомобила.
    Знам го от един комшшия на село, главурник на 16 та степен, взел от жена си едно мини ванче с което тя си зареждаше магазинчето и отишъл с него на кражби. И съответно го хванаха и миниванчето замина и замина и магазинчето на жена му. Е тя се пробва да го даде под наем, но нямаше мераклии.

  2. До фофу

    И защо тогава е иззето оборудването?

  3. Фофу

    Така-така, хайде разлабете тия драми. Хващането на машини е било с цел да се спре кражбата на ток. Ако не знаеш това е незаконно в която и да било държава. Още повече, че се говори за 100 машини. При средна мощност от 3 киловата за машина говорим за 300 киловата. При цена на ток за ЧЕЗ Бг за денонощие (16 киловата дневна и 8 нощна) 1,45 лв прави 435 лв за денонощие и 13050 лв за месец. За Ингелизко цените са сигурно два пъти по-големи. Не знам коя държава би толерирала такива кражби.
    В Бг за последната година хванаха поне две подобни начинания

  4. Така-така

    Държавите искат да налагат централизирани дигитални валути като Китай. Съвсем скоро ще погнат крипто миньорите.

Коментар