Камери на Tesla ще наблюдават поведението на водача

Електромобилите Tesla поумняват със система за видеонаблюдение на водача
(снимка: CC0 Public Domain)

Нова актуализация на софтуера на електромобилите Tesla ще включва видеонаблюдение на водачите чрез вътрешните камери на автомобила, когато се използва функцията за автопилот.

Функцията за самоуправление изисква от водачите да са нащрек и да обръщат внимание на случващото се по всяко време, но наскоро тя бе критикувана като „лесна за заблуждаване“, отбелязва BBC.

Потребители са успели да активират функцията за автопилот и да напуснат шофьорската седалка, както и сами да заснемат видео на това геройство. Новата функция ще следи колко внимателен е шофьорът всъщност.

Някои други производители на автомобили използват вътрешни сензори, за да наблюдават къде гледат очите на водача. Това означава, че превозното средство може да забави или да изключи автоматизираните функции за шофиране, ако водачът започне да гледа не в пътя – например в телефона си.

Новата актуализация на софтуера за Tesla разкрива, че камерата над огледалото за обратно виждане на автомобила ще започне да изпълнява подобна функция. Софтуерът „вече може да открива и предупреждава за невнимание от страна на водача, докато е включен автопилотът“.

Новината идва дни след фатална катастрофа в Тексас, за която полицията първоначално съобщи, че се е случила в момент, когато не е имало изобщо човек на шофьорското място – въпреки че сега това твърдение е обект на оспорване.

Коментар