Нестандартни мерки за пазара на труда предложи БСК

Чрез публично-частно партньорство да се създаде специализирано търговско дружество за квалификация и преквалификация на безработни, предложи БСК на министър Емилия Масларова.
Това е една от нестандартните мерки за овладяване на процесите, свързани с нарастващата безработица, вследствие световната финансова и икономическа криза, предложени от камарата.
В дружеството да бъдат назначавани на срочни трудови договори регистрираните в бюрата по труда – като обучаеми (за хората с ниска или нулева квалификация) и като преподаватели (за хората с висока квалификация).
Дружеството да предоставя за временна заетост на други работодатели работна сила със съответен образователен и квалификационен профил, предлага БСК. Отпусканите досега помощи при безработица пък да се трансформират в трудови възнаграждения, равни на минималната работна заплата, за назначените в специализираното дружество безработни, е идеята на камарата.
Освен това се настоява да се прекрати изплащането на обезщетения за безработица на лицата, необхванати (по тяхно желание) в дружеството.
Като втора антикризисна мярка БСК препоръчва да се увеличи с 10% броят на студентите, в съзвучие с решенията на ЕС и Лисабонската стратегия. Това ще създаде условия за подобряване нивото на квалификация на българския човешки ресурс, ще се намали натискът на пазара от безработни млади хора и ще създаде допълнителна заетост в сферата на образованието, посочиха от камарата.
БСК предлага още да се въведе задължителен допълнителен едногодишен курс във ВУЗ-овете за изучаване на чужди езици във връзка със съществуващата ниска комуникационна култура на българския елит с европейските структури.
За да се осъществят мерките, са необходими промени в Закона за защита при безработица и насърчаване на заетостта, Кодекса на труда, Закона за висшето образование и др. нормативни актове.

Коментар