Стотици биткойн сървъри откраднати в Исландия

Най-голямата кражба на сървърно оборудване за добив на криптовалута разследват в Исландия

Около 600 специализирани сървъри за добив на биткойн и други криптовалути са били откраднати от дейта центрове в Исландия, която е рай за криптомайнерите, заради естественото охлаждане и ниската цена на електроенергията.

Четири кражби са регистрирани в периода декември-януари, но следствието не е съобщило досега за тях, опитвайки се да хване следите на престъпниците. Към момента са арестувани няколко заподозрени, вкл. охранители на дейта центрове, но престъпленията не са разкрити напълно.

Според представители на полицията, на които се позовава WCCFtech.com, кражбите са с невиждан досега мащаб и са извършени от добре организирана престъпна група. Твърди се, че стойността на похитеното оборудване възлиза на 2 млн. долара.

Крадците обаче могат да спечелят повече от сървърите, ако ги използват по предназначение, т.е. за добив на криптовалута. Тактиката на разследването се опира именно на това предположение – с помощта на доставчиците на електроенергия се проследява консумацията на ток в цялата страна с надеждата да бъдат открити участъци с необичаен ръст.

Подобно разследване може да се окаже нелека задача, тъй като Исландия е известна дестинация за копачите на криптовалута, поради добрите условия за охлаждане и евтината електроенергия. Това несъмнено ще затрудни работата на следователите.

Коментари по темата: „Стотици биткойн сървъри откраднати в Исландия”

добавете коментар...

 1. Saevar

  и още нещо, откраднатата техника ако се включи, консумацията на ток ще е равна на потреблението на ток на 500 семейства, това беше официално съобщено..

 2. Saevar

  Или не сте го превели както трябва или сорса ви на тази новина е калпав, живея в Исландия и оборудването което беше откраднато е предназначено за нов дата център но така и не стига до там тъй като е откраднато, да има арестувани и заподоздряни и не е намерено нищо още, това е стандартна техника за дата център и може да бъде използвана за квото ти е кеф, било то хостинг, облачни услуги или добиване на БитКоини, полицията се съмнява че е откраднато с идея за криптодобив но това може само да гадаят докто някой не го хванат и не си признае.

 3. Anonymous

  Нещо изгубени в превода ?

  сървъри и биткойн

Коментар