ASRock влиза на пазара за 3D видеокарти

Освен дънни платки ASRock ще доставя и 3D видеокарти на база AMD GPU

Производителят на дънни платки ASRock планира да започне доставки и на 3D видеокарти през април тази година. Компанията ще предлага основно модели на база AMD GPU, съобщи тайванският източник Digitimes.

Очаква се навлизането на пазара на 3D карти да подобри финансовите показатели на ASRock, тъй като компанията ще се възползва от дефицита на видеокарти, породен от засиленото търсене от страна на копачите на криптовалута.

На фона на слабия РС пазар, през 2016 г. ASRock не успя да продаде и четири милиона дънни платки – или два пъти по-малко, в сравнение с предходната година. Ситуацията се подобри през 2017 г., но това не бе толкова заслуга на ASRock, колкото на реорганизациите в Gigabyte Technology.

Проблемите на един от водещите доставчици позволиха на ASRock да засили позициите си в средния и високия сегмент дънни платки. В допълнение, тласък на продажбите даде и повишеното търсене на специализирани дъна за криптомайнинг.

Същевременно, увеличавайки продажбите на сървърни платки и дъна за промишлени РС, ASRock успя да намали зависимостта си от търсенето на потребителски платки. Делът на последните в приходите на компанията възлизаше на 85% през 2016 г., но към края на 2017 г. падна до 70%.

Успех на ASRock на пазара за 3D видеокарти е възможен само за сметка на други играчи на пазара, тъй като не се очаква AMD да увеличи доставките на GPU-та, отбелязват тайванските източници.

Коментари по темата: „ASRock влиза на пазара за 3D видеокарти”

добавете коментар...

  1. мхм

    Дънните им платки са пълни боклуци, не бих си взел нищо с тази марка.

Коментар