Gallup измери употребата на изкуствен интелект

Изкуственият интелект вече е навсякъде, под една или друга форма, потвърждава изследване на Gallup сред американските потребители на технологии.

Данните сочат, че 85% от американците използват минимум едно от шест типа решения с изкуствен интелект (ИИ) – приложения за навигация, стрийминг услуги (музика и видео), цифрови персонални помощници в смартфоните, приложения за споделено пътуване (Uber, Lyft и др.), домашни персонални помощници, умна битова техника.

Искуственият интелект отдавна е част от живота на хората, показва статистиката от проучването. Най-популярни, с голяма преднина спрямо останалите, са приложенията за навигация (84%) и стрийминг услугите (72%), а след тях са цифровите помощници за смартфони (47%) и споделеното пътуване (32%).

Шестте най-популярни приложения на технологиите с изкуствен интелект (източник: Gallup)

Прави впечатление, че почти еднакъв процент мъже и жени се възползват от приложенията с изкуствен интелект – например 83% от мъжете и 85% от жените ползват навигация, а по 32% от двата пола прибягват до споделено пътуване.

По-голям процент (75%) жени, отколкото мъже (68%), се забавляват със стрийминг приложения за музика и видео. Освен това най-голям процент потребители на изкуствен интелект има във  възрастовия диапазон от 18 до 35 години – 94% и 93% съответно за мъжете и жените в категорията навигация, например.

Очаквано, наблюдава се значителна разлика в използването на изкуствен интелект, в зависимост от образованието. При висшистите този показател достига 94% за навигацията, 82% за стрийминг услугите и 51% за споделеното пътуване, докато при хората с по-ниско образование показателят е съответно 79%, 67% и 23%.

Коментар