Машинно обучение намалява закъсненията на самолетите

Авиокомпанията S7 Airlines се надява да намали броя на закъсненията на полетите с помощта на система за машинно обучение. Технологията, внедрена в руския превозвач в рамките на пилотен проект, прогнозира нуждата от техническо обслужване на самолетите Airbus A319.

Анализирайки данните от техническото обслужване и работата на отделни компоненти, системата предвижда в дългосрочна перспектива възможните повреди в самолета. Тя определя вероятността от възникването им в определени периоди.

Ако вероятността от повреда превишава зададен праг, системата с машинно обучение препоръчва допълнителна диагностика на самолета.

Проектът се изпълнява съвместно от S7 Airlines, компанията за прогнозен анализ Datadvance и консултанти от S7 Technics. В системата са въведени данни за техническото обслужване на самолетите за периода от 2012 до 2017 г.

През настоящата година към системата ще бъде включена по-голям част от авиопарка на S7 Airlines. Очаква се внедряването да спомогне за намаляване на броя на закъсненията на полетите по технически причини.

Коментар