Направили сме 2,5 млрд. евро от ИКТ услуги за 7 години

Оборотът на услугите в сектора на информационните и комуникационни технологии в България се е увеличил с 300% за последните 7 години и достига 2,5 млрд. евро, съобщи заместник-министърът на икономиката Александър Манолев при откриване на Европейската конференция EURONET в София.

По думите му, доколкото развитието на сектора на информационните и комуникационните технологии е своеобразен барометър за процеса на дигитализация, България има добра изходна база. „По данни на Евростат, брутната добавена стойност на ИКТ сектора е на стойност 1,14 млрд. евро и нараства устойчиво. По последни данни, в сектора са заети около 51 хиляди души, като броят им нараства със 7%, в сравнение с предходната година“, подчерта Манолев.

Въпреки положителните данни, заместник-министърът акцентира, че това не е достатъчно, защото дигитализацията е слабо застъпена или напълно отсъства в редица отрасли на икономиката ни.

„Особено изоставане има в малките и средните предприятия, а именно те са гръбнакът на българската и европейската икономики“, каза Манолев и допълни, че се работи за създаване на обща стратегия за внедряване на продукти, технологии, бизнес модели и процеси от Индустрия 4.0.

Коментари по темата: „Направили сме 2,5 млрд. евро от ИКТ услуги за 7 години”

добавете коментар...

  1. Anonymous

    В кое уравнение?!

  2. Anonymous

    Многа си тъп!

  3. Краси

    Само ИТ сектора ли трябва да смятаме в това уравнение?

  4. Anonymous

    Направили сме 2,5 млрд, €
    а дългът е нараснал с 5 млрд €
    ____________________________________
    резултат
    2,5-5= -2,5 млрд €

Коментар