Илон Мъск предупреди за тъмна епоха, иска да ни спаси

Вероятно ще има още една тъмна епоха, предупреди Илон Мъск участниците във фестивала South by Southwest тази неделя в Остин, Тексас. Особено, ако в бъдеще се стигне до световна война на Земята, ние трябва да се погрижим да има достатъчно семе за възстановяване на човешката цивилизация, заяви нашумелият американски предприемач – основател на Tesla, SpaceX и други амбициозни проекти.

Илон Мъск поясни все пак, че не прави точно предсказание за бъдещето, но той смята, че трябва да тръгнем [към космоса] преди Третата световна война. Визионер и мечтател, Мъск се е посветил на някои от най-големите предизвикателства на съвременната епоха, като например космическите пътувания и автономните автомобили.

Заедно с хора като Джеф Безос от Amazon и Ричард Брансън от Virgin Galactic, Илон Мъск прокарва пътя за комерсиалното космическо пътуване и индустриализацията на космическото пространство, отбелязва CNET. В последните седмици SpaceX развълнува света с пускането на ракетата Falcon Heavy – рекламирана като най-мощната от времето на Saturn V в епохата Apollo на НАСА.

Освен това компанията на Мъск изпрати в орбита два прототипа на сателити за доставка на широколентов интернет на Земята. Планът предвижда активиране на повече от 11 000 спътника до средата на следващото десетилетие.

Илон Мъск има визия и за човешка колония на Марс. Той си представя как 1 милион души населяват самоподдържаща се екосистема на Червената планета в близките от 40 до 100 години.

Но въпреки размишленията си за предстоящите тъмни времена, Мъск не е черноглед и мрачен. Той очаква нощния живот на… Червената планета. Според него, Марс ще се нуждае от всичко – от леярни до пицарии и нощни клубове. Марс трябва наистина да има страхотни барове, казва той.

Същевременно, Мъск признава, че в миналото Space X е била на ръба на оцеляването и е трябвало да вземе пари от приятели, за да продължи напред. Първите три пуска на SpaceX не успяха и ако четвъртото изстрелване се провалеше, компанията щеше да умре, откровен е нейният основател.

Големият фокус на Илон Мъск в момента е изграждането на космически кораб, известен като BFR (прочетете това, което искате, казва Мъск за тази абревиатура). Още през следващата година той иска да види кака ракетата се движи на кратки полети нагоре-надолу – SpaceX е силна именно в повторното използване на ракети.

Изкуственият интелект е друга тема, която е присърце на Илон Мъск. В миналото той изразяваше опасения, че AI може да унищожи човечеството и сега не мисли по-различно. AI ме плаши, по дяволите, каза Мъск и въпреки, че не е фен на регулациите, в случая смята, че изкуственият интелект е по-опасен от ядреното оръжие.

Коментари по темата: „Илон Мъск предупреди за тъмна епоха, иска да ни спаси”

добавете коментар...

  1. Anonymous

    Ако си мислиш, че цените на Мъск са ниски, лъжеш се. А за цените на Безос да не говорим…

  2. Математик

    Изключителен визионер, бившата съветска космическа програма ще катапултира след 2019-та, понеже няма как да се мери с ниските цени на Мъск и Безос.

  3. Статистик

    Илон Мъск е 100% коректен в това да иска да разпредели яйцата в различни кошници. Един бърз преглед на актуалните статистики показва, защо трябва да се направят колонии на Луната и на Марс и то не в следващите 100, а в следващите 50 години. Това ще стане или бързо или е вероятно въобще да не стане.

  4. Anonymous

    Сънуват ли андроидите електрически овце?

  5. Бог

    Време е за нов Месия, който да донесе на хората, Скрижалите на новиа бог-Андроид.
    Очевидно, няма да е Мъск .

Коментар