Жестоките видеоигри не водели до насилие

Игрите, това ново изкуство, често са подлагани на унищожителни критики. Мнозина специалисти смятат, че компютърните игри развиват у децата стремеж към насилие и именно те провокират насилието в реалния живот.

Някои политици са на мнение, че игрите трябва да бъдат строго контролирани и дори забранени. Толкова ли е сериозен проблемът наистина? Статистиката сочи обратното – жестоките видеоигри не пораждат насилие в реалния живот, даже го намаляват, пише WCCF Tech, позовавайки се на изследвания на психолози.

Патрик Марки изучава от дълго време влиянието на видеоигрите върху децата. Още през 2014 г. г. той публикува обширна статия по темата за насилието, а тази година излезе нов негов анализ, озаглавен “Насилието в игрите и реалния свят: риторика срещу данни”.

В документа се посочва, че въпреки множеството твърдения за това, че различни актове на агресия в реалния живот са провокирани от жестоките видеоигри, не са открити никакви доказателства, че именно игрите са основна или второстепенна причина за насилието в САЩ.

В последните 33 години не е регистрирана никаква статистическа връзка между излизането на пазара на нова игра с жестокости и пик на престъпленията с насилие. Нещо повече, оказва се точно обратното. Нерядко се наблюдава пряка връзка между излизането на определени игри и снижаването на насилствените престъпления (без да се броят убийствата).

Други изследвания показват, че само 12% от учениците, извършили въоръжени нападения в своите училища, са проявявали интерес към жестоките игри. При това само 27% са се интересували от филми с жестокост и само 24% от книги с жестокост. Показателни са също съчиненията на децата с насилствена тематика – стихове, песни и записки в дневниците. С подобна тематика са се занимавали 37% от престъпниците.

Коментари по темата: „Жестоките видеоигри не водели до насилие”

добавете коментар...

  1. FMCBTBG

    Аз играя много шутъри и рейсъри.Реално според брояча на СТИЙМ имам средно 60 часа за две седмици, а по празниците минавам 100. Смея да твърдя, че на пътя не се ядосвам и не псувам останалите водачи, макар зад ПС да съм нервен тип.Също така твърдя, че не мога да убия муха с голи ръце, както и каквато да била друга твар. Да не говорим за бозяйник или пук да ударя човек. А играя игри още от времената на механичните автомати за игри по залите и от времето на Правец 82. Връзката между жестоките игри и насилието е обратно пропорционална. Дори в момента съм се захванал от пво с разни модове на СТАЛКЕР и трепя наред 😉

  2. FMCBTBG

    Подобни коментари могат да пишат само хора, които не играят. Не само шутърите не впдят до насилие, а и рейсинг симулаторите не водят до хулиганство на пътя. Напротив. Зад монитора адреналина спада, което води до лека летаргия след като човек стане от стола и излезе на улицата или се качи в колата си. Агресията акоя има, се избива пред компютъра. Но ако игрите водят до насилие, как поддръжниците на тая теза биха обяснили двете световни войни и изобщо войните в хилядолетната история на човечеството? Нима Хитлер, Сталин и Чърчил са играли шутъри, та затова са и,требили стотина милиона? Дайте на детето си да играе, за да не играе в училище със зъбите на другарчетата си. И не бъркайте телевизията и зрелищата с игрите, защото там ситуацията е точно обратна! Гледаш кървав филм, гледаш автомобил о състезание, адреналина ти скача и трябва да го намалиш. Тогава хващаш пушката и волана, почваш с простотиите. Не бъркайте игрите със запалянщината. Двете неще действат напълно по противоположен начин!

  3. :о)

    Проблема е сериозен и съществува…няма връщане назад…вече са излезли десетки хиляди игри с убийства дори да се спрат днес, пак ще се игрят.
    Единствения начин е възпитанието в семейството, а не както в щатите
    оставиш малкия сополанко сам в стаята да джитка игри да убива и накрая като някой му каже в училище че е педал (какъвто вероятно е) да вади узи-то.

  4. nikiboy

    Beyond
    13/03/2018 13:56

    Само на мен ли ми изглежда странно, че милиони хора се забавляват убивайки, пък било и под формата на игра? Защо го правим?!

  5. Beyond

    Само на мен ли ми изглежда странно, че милиони хора се забавляват убивайки, пък било и под формата на игра? Защо го правим?!

Коментар