Intel защити и по-старите процесори от Spectre

Две сериозни уязвимости в РС процесорите разтърсиха ИТ индустрията в началото на годината. Intel, разбира се, побърза да пусне кръпки за Spectre и Meltdown, които защитиха потребителите на по-новите процесори, започвайки с поколение Skylake.

По света обаче огромен брой потребители все още работят на компютри с по-стари CPU. За да гарантира сигурността им, Intel продължи да разработва нови кръпки, които затварят уязвимостите и в тези чипове.

Поредна такава кръпка излезе наскоро. Тя е предназначена за процесори Ivy Bridge и Sandy Bridge, вкл. чиповете за сървъри, но защитава единствено от уязвимостта Spectre, съобщи Overclock3D. На следващ етап Intel планира да пусне кръпки за процесори Nehalem, Bloomfield, Lynnfield и Clarkdale.

Но потребителите вероятно ще трябва да изчакат и съответните пачове от Microsoft, тъй като едва ли производителите на дънни платки ще пуснат обновени версии на BIOS-а за толкова стари продукти, коментират специалистите.

Уязвимостта Spectre нарушава изолацията на паметта на приложенията и така разкрива възможност за достъп до данните на чуждо приложение. Втората уязвимост, Meltdown, пък дава възможност на потребителски приложения да получат достъп до паметта на ядрото и други области от паметта.

Коментар