Google Assistant заработи и на таблети iPad

Потребителите на iPad вече могат да ползват услугите на гласовия помощник Google Assistant

Една година след излизане на Google Assistant за мобилна платформа iOS на Apple, гласовият помощник стана достъпен и на таблети iPad. Досега умният софтуер на Google можеше да се инсталира само на смартфони iPhone.

Версията за таблети на виртуалния помощник не внася никакви функционални промени, отбелязва MacRumors. Просто интерфейсът на приложението е адаптиран за формата на по-големите екрани на таблетите.

Възможностите на Google Assistant за iOS обаче са по-ограничени от тези на гласовия асистент за Android устройствата. Причината за това е, че Apple не позволява дълбока интеграция на външни AI приложения в своята система.

Така например, потребителите на iPad не могат да активират виртуалния помощник с гласова команда, както на Android смартфони и таблети. Но като цяло, според повечето експерти, Google Assistant превъзхожда гласовия асистент Siri на Apple.

Гласовият контрол се налага като тенденция в управлението на електронните джаджи – не само смартфони, но и устройства от рода на умни колонки, каквито предлагат водещите играчи на пазара Google, Amazon, Apple и др.

Несъмнено в бъдеще, с усъвършенстване на технологията и разширяване на езиковата поддръжка, хората ще общуват с джаджите преди всичко с глас. Към момента Google Assistant за iPad поддържа английски, немски, италиански, японски, португалски и френски език.

Коментар