SSD-тата превзеха близо половината нови лаптопи

Навлизането на SSD-тата в мобилните компютри е отчетлива и необратима тенденция в последните години. Поевтиняването на полупроводниковите дискове обещава да ускори този процес, отбелязват анализатори.

Наскоро производителите на SSD намалиха цените на моделите, използващи технология за вертикални флаш памети 3D NAND. В частност, става въпрос за устройства, състоящи се от 64 и 72 слоя, пише тайванският сайт Digitimes.com.

Контрактните цени на SSD-тата ще продължат да намаляват през второто тримесечие на годината и пазарът ще се пренасити. Според анализаторите, това ще увеличи популярността на SSD-тата в новите ноутбуци през настоящата година.

Около 45% от новите високопроизводителни ноутбуци, пуснати на пазара през 2017 г., са били с вграден полупроводников диск. Но макар и да изглежда като сериозен напредък, това постижение е по-ниско от прогнозата.

Алан Чен, ръководител на отдела по изследвания в DRAMeXchange, очаква през настоящата година делът на SSD-тата в новите ноутбуци да превиши 50%.

Като най-популярни в момента се очертават SSD-тата с капацитет 256GB, докато през 2019-2020 г. ще доминират устройствата с капацитет 512GB, сочат прогнозите на индустриалните експерти.

Същевременно, расте пазарът на SSD-та за ъпгрейд на лаптопи, които вече са в употреба. Цените на дребно на подобни устройства, предлагани на българския пазар, започват от около 80 лв. за 120-гигабайтови SSD-та и от 140 лв. за модели с капацитет 250GB.

Коментар