Dell увеличава РС продажбите, но e губеща

След като изкупи Dell и я превърна от публична в частна компания, сега Майкъл Дел прави опит отново да я върне на борсата

Dell Technologies, най-голямата частна компания в света, увеличава продажбите на персонални компютри и друго оборудване, но все още остава губеща, поради дълговете по сделката за придобиване на EMC, става ясно от отчета за последното финансово тримесечие.

В периода декември-февруари (четвърто тримесечие на финансовата 2018 г.) Dell е постигнала приходи в размер на 21,9 млрд. долара, което е 9% ръст на годишна база. С покупката на EMC за сумата от 67 млрд. долара обаче Dell се въвлече в огромни дългове, които в момента възлизат на около 46 млрд. долара.

През изминалото тримесечие компанията от Тексас върна на кредиторите около 300 млн. долара, с което общият размер на погасените задължения достигна 10 млрд. долара. Dell продължава да търпи загуби. За четвъртото финансово тримесечие те възлизат на 553 млн. долара, което все пак е с 61% по-малко спрямо същото тримесечие на предходната финансова година.

Като цяло за годината, загубите на компанията се изчисляват на 3,9 млрд. долара, а приходите са нараснали с 28% до 78,66 млрд. долара.

Подразделението Dell Infrastructure Solutions Group, специализирано в сървъри, мрежови устройства и системи за съхранение на данни, бележи 5% ръст на приходите през тримесечието, достигайки 8,8 млрд. долара, докато печалбата е намаляла до 748 млн. долара.

Компютърният бизнес на компанията, концентриран в подразделението Dell Client Solutions Group, регистрира 8% ръст на приходите през тримесечието – до 10,6 млрд. долара – и 70% ръст на оперативната печалба, която възлиза на 581 млн. долара.

Софтуерната компания VMware, която е в състава на Dell, е повишила приходите си за отчетния период с 20% до 2,3 млрд. долара. Оперативната печалба на разработчика нараства с 48% до 834 млн. долара.

В момента Dell разглежда възможността за сделка, при която компанията формално ще се присъедини към VMware. С подобна операция Dell се надява по-бързо да се върне на борсата, след като по-рано основателят Майкъл Дел я преобразува от публична в частна.

Коментари по темата: „Dell увеличава РС продажбите, но e губеща”

добавете коментар...

  1. Saevar

    тея са много зле, Латитюд лаптопте им са пълна скръб, доковете също, ако едно работи друго неработи.. отделно че ОС-а на М$ е зле в комбинация с Делл… ситуацията става мноого зле ама наистина зле…. моят съвет е да стоите далеч от тези……

  2. Anonymous

    момента Dell разглежда възможността за сделка, при която компанията формално ще се присъедини към VMware. С подобна операция Dell се надява по-бързо да се върне на борсата,
    след като по-рано основателят Майкъл Дел я преобразува от публична в частна.

    подобна операция Dell се надява по-бързо да се върне на борсата

    Значи М.Дел е сгрешил.

  3. Anonymous

    Загуби – 3,9 млрд $ за 2017 г
    Дълг – 50 млрд $

Коментар