Мисълта за загуба на телефона причинява паника

Над половината потребители на мобилни устройства в младежка възраст определят смартфона като най-добрия си приятел, установи глобално проучване на Motorola – сред хората в Бразилия, Индия, САЩ и Великобритания.

80% от активното население на възраст между 21 и 37 години предпочита да дискутира неудобни теми писмено, отколкото да разговаря  със събеседника си лице в лице, показва изследването, анализирано от гуруто в науката за изучаване на щастието – д-р Нанси Еткоф от Харвардския университет.

Около три четвърти (76%) от запитаните младежи (16-20 години) признават, че изпитват паника, ако помислят, че са загубили телефона си. Междувременно, 56% от анкетираните в тази възрастова група споделят, че половинките им са ревнували от техния смартфон.

Почти всеки втори родител пък признава, че дава мобилния си телефон на детето си, за да си играе с него. 53% от младото поколение определят мобилния си телефон като техен най-добър приятел, а 19% го посочват за своя сродна душа.

57% от респондентите на възраст между 38 и 53 години заявяват, че държат телефоните си на нощното шкафче, а 28% проверят известията си, когато се събудят през нощта. 46% от потребителите на възраст между 21 и 37 години признават, че пишат на телефоните си, докато шофират, а при тези на възраст между 38 и 53 години процентът е 32%.

Една трета (33%) от всички анкетирани признават, че проверяват повече от 20 пъти на ден телефона си за нови известия. Повече от 6 часа общо на ден прекарват потребителите със своя смартфон, но едва 7% от всички запитани използват мобилното си устройство, за да четат книги.

Проучването не е самоцелна инициатива, а научна база, на която са разработват конкретни решения, целящи да подобрят баланса на хората между живота и смартфона – необходимост, която самите потребители признават, че изпитват, коментира Владислав Иванов, генерален мениджър на Motorola за Югоизточна Европа.

Коментар