Кандидатите за работа с мнение стават по-влиятелни

Кандидатите за работа, които изразяват мнението си, стават влиятелен фактор за решението на  работодателите, показва проучване на Casus Futura, резултати от което бяха обявени на конференцията „Успешният подбор: Бизнес възможности и предизвикателства“.

От първоначалните данни на проучването, проведено съвместно с Hill International и други партньори, могат да се направят няколко значими извода:

  • Кандидатите все още търсят информация на сайтовете на компаниите; според тях в голяма част от обявите за работа липсва важна техническа информация като работно време (начало и край) и възнаграждение;
  • Работодателите се обаждат до седмица от кандидатстването за работа, а им отнема от 2 седмици до месец и половина за отговор;
  • Кандидатите, които изразяват мнението си, стават влиятелен фактор за решението на  работодателите, показват категорично резултатите от проучването.

В последните години се налага твърдението, че в България има недостиг на специалисти, заяви Анелия Горгорова, основател на Casus Futura и член на Управителния съвет на Българската асоциация за управление на хора. Според нея обаче, има неактивизиран вторичен пазар.

Вторичният пазар са всички специалисти, които биха били по-ефективни на друго работно място и на които им е време да си сменят работата, защото са със силно намалена мотивация, неефективни на настоящата си позиция и биха били по-ефективни в друга компания, друг екип, на друга позиция.

Наред с нуждата от активизиране на вторичния пазар на труда, специалистите, участващи във форума, подчертаха и нуждата в България да се регламентира почасовата заетост.

Коментар