АСБИС Академия разкри най-новото от Intel и Kingston

Широка гама от сървърни решения на Intel, нов подход към преносимите компютри и тенденции на пазара за памети, в частност с марката Kingston, представи вчера в София дистрибуторът АСБИС България.
В сегмента на ценово-ориентираните сървъри Intel залага на платките Sapello за двупроцесорни машини, както и на универсалната Star Lake, налична в три модификации в зависимост от дисковата подсистема – SAS, SATA и ROMB. В последната е интегрирана и хардуерна поддръжка на RAID масиви.
За изграждане на мощни графични станции експертите на АСБИС препоръчаха на дилърите платката Ravanell. Към края на септември или в началото на октомври се очаква да се появи и друго решение на Intel – Vermonia.
За двупроцесорни машини в rack изпълнение Intel предлага платформите Alcolu и Callahan, като втората за момента все още не е налична и най-вероятно ще се появи единствено като изцяло интегрирано решение, уточни Георги Богачев от АСБИС.
Представителят на Intel за България, Ардис Минасян, разкри подробности за инициативата на Intel за уеднаквяване на компонентите на преносимите компютри, носеща името Verified by Intel. Стандартизирането на компонентите за лаптопи ще доведе до по-голяма гъвкавост в предлагането на мобилни конфигурации и намаляване на разходите за поддръжка, тъй като ще има взаимозаменяемост на частите, както при настолните РС. Освен това, ще се облекчи и управлението на складовите наличности на търговците на мобилни компютри.
Програмата за стандартизация обхваща компоненти като дисплеи, твърди дискове, оптични устройства, клавиатури, батерии, захранващи адаптери и панели. В момента към нея са се включили няколко производители, сред които Asus, Quanta и Compal.  Лаптопи със стандартизирани компоненти представи Пламен Цанков от АСБИС, който уточни, че гаранцията на системите е две години, а за батерията – една.
Лектор в АСБИС Академията беше и Михай Марку, маркетинг мениджър на производителя на памети Kingston за Румъния и България. Представяйки новите продукти на компанията, той съобщи за покачване на цените на паметта, като се очаква стабилизиране на пазара през следващата година. При флаш паметите обаче се наблюдава известно поевтиняване и този процес ще продължи. Скоро Kingston ще пусне на пазара SD 2.0 карти.
Явор Пиперов от Microsoft България говори пред дилърите за ползите от използване на легален, предварително инсталиран софтуер в компютрите. Основно предимство е по-ниската цена на ОЕМ продуктите, като поддръжката и възможностите за използване на допълнителни програми остават в сила, поясни той. Цените на Microsoft обаче предизвикаха сериозен дебат сред участниците в семинара.
АСБИС Академията завърши с релаксираща програма и уроци по танго от квалифицирани инструктори в уютния клуб-ресторант Before & After.

Коментар