Европа ще инвестира десетки милиони в “грид” изследвания

Мащабни инвестиции ще направи Европейската комисия в изследователски проекти в областта на компютърните гридове. 23 нови проекта обяви ЕК на обща стойност 78 милиона евро, целта на които е да разкрият ползите за бизнеса от грид системите.
Технологията грид (grid) е известна досега предимно с изследванията, свързани с търсене на извънземен разум. Това е проектът Seti@home, който обединява компютърни ресурси от целия свят за анализиране на сигналите от радиотелескопи, с надеждата да се открие и друг живот във Вселената.  
Гридовете, или компютърните решетки, свързват изчислителни ресурси, разпръснати в най-различни точки по света, за целите на мащабни научни изследвания. В някои случаи става въпрос и за локални или интрагридове (подобно на интранет), които обединяват компютри в рамките на една  сграда – за нуждите на академична институция или бизнес организация.
Новите проекти на Европейската комисия обаче са насочени изцяло към ползите за бизнеса. Лъвският пай от финансирането, около 36 милиона евро ще бъдат инвестирани в три ключови изследователски проекта – BEinGRID, XtreemOS и Brein. Те ще имат за цел да открият смисъла и предимствата на компютърните гридове в различни индустрии.
Други 20 по-малки проекта ще изконсумират останалите 42 милиона евро. Общо 23-те проекта ще обединят около 300 участници от индустрията и академичните среди. Според представители на ЕК, проектите ще стимулират бизнеса да бъде по-гъвкав и иновационен, като се възползва от предимствата на грид технологията.
В периода между 2002 и 2006 година ЕК инвестира около 130 милиона в грид изследвания по множество проекти. Един такъв проект е създаване на грид на принципа “pay-as-you use”, т.е. плащай според използването. Очаква се достъп до този грид да има всеки европеец, притежаващ компютър.
Напоследък се забелязва тенденция гридовете да се използват все повече и за бизнес цели, каквато е идеята и на Европейската комисия. Финансовите институции и играчите от Уолстрийт са едни от първите бизнес потребители на технологията.
Големите компютърни компании като IBM, HP и Sun предлагат на финансовия сектор грид услуги под формата “плати според използването”. Идеята е клиентите да наемат изчислителен ресурс от доставчика, когато такъв им е необходим. 
Други индустрии също проявяват интерес към грида. Технологията си пробива път в сектора на търговските вериги и в транспорта. Анализаторите пък очакват пазара на грид услуги да достигне 12 милиарда долара към 2007 година.
Но както при всяка нова технология, и тук има проблеми със стандартите. Все пак става въпрос за хиляди разпръснати компютри с различен софтур, което поражда неудобства. Като стандарт в момента е наложен Globus Toolkit, който е дело на създателите на грид технологията.    
Според най-смелите прогнози гридовете могат да изместят интернет като ресурс, обединяващ компютрите по цял свят, достъпен по всяко време и на всяко място.

Коментар