Хакнаха 150 млн. акаунта в топ фитнес приложение

Данни на около 150 милиона потребители на приложението MyFitnessPal са били компрометирани през февруари, съобщи собственикът на апликацията Under Armor Inc.

Това е един от най-големите хакове в историята. Фирмата, която е производител на спортни облекла, развива приложението за фитнес и диети от 2015 г. насам, припомня Ройтерс.

Откраднатите данни включват имена на потребителски акаунти, имейл адреси и кодирани пароли за популярното мобилно приложение MyFitnessPal, съобщава Under Armor. Номерата на осигуровките, шофьорските книжки и данните от разплащателните карти не са засегнати.

Пробивът се очертава като най-големият хак на данни през тази година и един от петте най-големи досега, предвид броя на компрометираните акаунти, според статистиката на SecurityScorecard.

Under Armour работи с фирми за сигурност на данни и с правоприлагащи органи по случая. Тя все още не е предоставила подробности за това как хакерите са влезли в мрежата и как са извадили данните, без да бъдат усетени.

Макар че кражбата не включва финансови данни, голямата база с имейл адреси е ценна за кибер престъпниците. Имейлите могат да се използват за множество различни видове измами – както фишинг атаки, така и схеми за манипулиране на цените на акции на компании, които се търгуват на фондовите борси.

Компанията е публикувала на сайта си призив към потребителите на MyFitnessPal да променят паролите си незабавно. Но Under Armour е започнала да уведомява потребителите за инцидента в четвъртък – четири дена, след като е научила за пробива.

Коментар