SpaceX получи одобрение за сателитна мрежа за интернет

Върховният телекомуникационен регулатор на САЩ официално одобри плана на SpaceX за изграждане на глобална мрежа за широколентови интернет услуги, използваща сателити, съобщи Ройтерс.

„Това е първото одобрение за сателитна мрежа за предоставяне на широколентови услуги, лицензирана от САЩ, която ще използва ново поколение спътникови технологии с ниска земна орбита”, се казва в изявление на Федералната комисия по съобщенията.

Системата, предложена от SpaceX, ще използва 4425 спътника, съобщи регулаторът. Председателят й Агит Пай още през февруари изрази одобрение за плана на SpaceX, заявявайки: „Сателитната технология може да помогне на американците, които живеят в селски или трудно обслужваеми райони, където не достигат оптичните кабели и кулите на клетъчните мрежи”.

Федералната авиационна администрация на САЩ заяви в сряда, че SpaceX планира да изстреля ракета „Falcon 9” на 2 април от Кейп Канаверал, Флорида. „Ракетата ще носи комуникационен сателит”, посочи тогава службата.

Собственикът на компанията Илон Мъск бе заявил още през 2015 г., че SpaceX планира да стартира бизнес със сателитен интернет, който ще помогне за финансирането на бъдещ град на Марс. Неговата идея е да създаде „глобална комуникационна система”, която Мъск сравнява с „преизграждането на интернет в космоса”.

SpaceX е получила разрешение да използва честоти в честотните ленти Ka (20/30 GHz) и Ku (11/14 GHz). Очаква се мрежата да е по-бърза от традиционните интернет връзки, заяви по-рано Илон Мъск.

Коментар