Кристиан Косев спечели хакатона на Вистеон

Кристиан Костов (вдясно) е победителят в хакатона на Вистеон България „Да хакнем заедно опасностите на пътя”

Иновативна разработка на Кристиан Косев спечели първия хакатон с автомобилна насоченост – „Да хакнем заедно опасностите на пътя”, организиран и проведен у нас по инициатива на инженерите от българския хъб на Вистеон.

През целия ден вчера бяха тествани разработките в реална среда, а програмираният софтуер бе имплементиран в автомобил на Вистеон България, върху предоставения от компанията хардуер.

След дълъг подбор до технологичното разработване на идеи бяха допуснати едва 8 отбора, които да се включат в писането на софтуера с отворен код, лесно достъпен за всички, който да предупреждава шофьорите за опасни ситуации на пътя с цел предотвратяване на пътни инциденти.

Идеята на Кристиан Косев бе „Pi-dash” помощникът да представлява самостоятелна система за засичане на автомобили и хора на пътя, която има за цел да предотврати извършването на потенциално ПТП, причинено от невниманието на водача. Това се случва, когато системата засича автомобилите и хората на платното за движение пред автомобила чрез отворения код за компютърен анализ на видеопотока от камерата.

Камерата непрекъснато засича и показва на екрана движещите се обекти (автомобили и хора) в близост до автомобила. При скорост над 20 км/ч звукови и визуални сигнали на дисплея предупреждават водача за опасности на пътя.

Кристиан разработи система, която визуално маркира намиращите се наблизо автомобили от двете страни на пътното платно. Програмата е една много добра основа за детайлно доразработване на продукта.

Хакатонът на Вистеон отличи иновативни и достъпни разработки за автомобилна сигурност

На второ място се нарежда идеята на отбор „Поведение”, представител на ТУЕС. Отборът успя да реализира система, която предупреждава водача за рискови ситуации на пътя. Системата следи още и вниманието на водача, като на базата на статистически модел определя дали поведението на водача е различно от обичайното му.

Трето място спечели разработката на отбора на „Колегите Systems”, представители на Националната професионална гимназия по компютърни технологии и системи в Правец. Тяхната идея бе да създадат уникален, ефективен и универсален софтуерен продукт, предупреждаващ шофьорите при движение с несъобразена дистанция, с цел предотвратяване на опасни ситуации на пътя и ПТП. Системата се базира на стереоскопично зрение чрез две отделни камери.

Възможностите за развитие на тези технологични решения са да бъдат предоставени за използване от широката общественост. Стойността на такъв продукт би била в пъти по-ниска от стойността на нов смартфон и би решила значително по-сериозни проблеми, като има потенциал да запази човешки живот.

Коментар