Процъфтява контрабандата на iPhone с дронове

Контрабандата с използване на безпилотни летателни апарати (дронове) придобива масов характер в Китай, твърди публикация в 9to5Mac.

Освен за панорамни снимки и видео, дроновете се явяват и удобно средство за контрабандна доставка на стоки. С помощна на квадрокоптери през границата могат да се пренасят оръжия, наркотици и други стоки.

Но докато в САЩ се борят с дронове, пренасящи амфетамини, граничните власти в Китай следят за безпилотни апарати, пренасящи смартфони. Тъй като iPhone е по-евтин в Хонконг, отколкото в континентален Китай, находчиви контрабандисти пренасят незаконно устройствата на Apple по неконтролируеми митнически канали.

Максималният капацитет на традиционните контрабандисти, пренасящи айфони под дрехите и в чанти, възлиза на около 150 хиляди долара в стойностно изражение. С използване на дронове обаче контрабандните доставки на iPhone се изчисляват на милиони долари.

Китайските контрабандисти използват дроновете за пренасяне на закачени с кабели чанти, пълни с айфони. За една нощ са прехвърлят до 15 хиляди смартфона на въжета с дължина около 200 метра. По този хитър начин контрабандистите са пренесли от Хонконг в Китай смартфони за общо 80 милиона долара.

Властите на Китай вече са задържали 26 заподозрени за контрабанда на iPhone с използване на дронове. За да разкрият престъпниците, граничарите също използват дронове, които патрулират денонощно в околността.

Коментар