Google премахва добавките за криптомайнинг в Chrome

Google продължава борбата с нежеланите прояви на криптовалутната треска. Интернет компанията забрани разширенията за Chrome, които активират процеса на майнинг на криптовалута, става ясно от публикация в блога на Chromium.

Миналия месец Google обяви намерението си да забрани рекламата на криптовалута и свързани теми, а сега въвежда ограничения и в магазина за добавки към браузъра – Chrome Web Store. В частност, магазинът няма да приема от разработчиците разширения, които активират майнинг в браузъра.

До края на юни т.г. вече наличните разширения за криптомайнинг ще бъдат премахнати от онлайн магазина. Google прибягва до тази мярка, тъй като повечето подобни добавки не предупреждават потребителя за това, че при инсталирането им браузърът започва да „копае“ криптовалута.

Разширения с такава функционалност нарушават политиката на Google и вредят на потребителите. Същевременно, разширения, които са свързани с криптовалута, но не активират майнинг процес, ще останат на разположение в Chrome Web Store.

Коментар