Мобилен бизнес: Нетбук срещу смартфон

Идеологията за мобилност на бизнеса даде силен тласък на развитието и на двете категории мобилни устройства – ултралекият преносим компютър, станал известен като нетбук, и мобилният телефон с повече бизнес приложения, наричан смартфон.
Паралелната еволюция на нетбуци и смартфони често е причина хората да се питат кое устройство е по-доброто. „В действителност нещата се свеждат до портативност и свързаност,” казва Бжарти Воситийг, директор продукти на Opera Software, разработчик на интернет браузъра Opera. „Нетбуците имат очевидното предимство на по-големите екрани, по-добри клавиатури и по-добро хардуерно изпълнение. Смартфоните обаче имат други предимства като по-добра портативност, по-дълъг живот на батерията и по-добра свързаност".
Смартфоните могат да бъдат по-добрият избор, ако се пътува със самолет и компактността на багажа е от съществено значение. Когато едно устройство може да се носи в джоба, размерът на екрана е най-голямото предизвикателство. Въпреки че много мобилни телефони идват с големи екрани с висока разделителна способност, дори един 3.2-инчов QVGA дисплей няма да върши същата работа, както дисплеят на най-малкия нетбук.
Въпросът дали смартфоните или нетбуците са по-добри за мобилни приложения в крайна сметка зависи от конкретния случай", допълва Воситийг.
Опцията нетбук
Нетбук устройствата са предназначени главно за проверка на електронна поща, сърфиране в интернет или писане на текстови документи по време на пътуване. Те не могат да се похвалят с характеристики от висок клас като бърз процесор, разширяема вътрешна памет или възможности за видео игри.
На тях рядко ще намерите качествен аудио или видео плейър и освен ако не желаете да платите повече като стандарт се предлагат операционни системи на базата на Linux.
Това означава, че трудно могат да се добавят допълнителни приложения и те често биха били по-скъпи, отколкото за една платформа като Symbian или Windows Mobile.
Опцията смартфон
Смартфоните са изградени и оптимизирани за работа в движение – нетбуците използват същия софтуер като лаптопите и ноутбуците, който не е оптимизиран за мобилна употреба.
Друго огромно предимство на смартофоните е, че те имат свързаност навсякъде. Наистина, някои производители започнаха да разработват нетбуци с интегрирана HSUPA 3G свързаност като например LG X110. Интегрираната SIM карта намалява допълнителните приспособления, но е още един лукс, който вдига цената.
Преодоляване на препятствията
За да преодолеят този недостатък, производителите на нетбуци като HP, Dell и дори Asus и мобилните оператори започнаха да предлагат пакети, в които влиза безплатен нетбук, но това пак е за сметка на допълнителни разходи. Затова производителите предприемат стъпки към поевтиняване на хардуера.
Съвременните нетбуци използват по-леки, твърдотелни дискове. За съжаление, те са по-скъпи и не предлагат същата гъвкавост на капацитети както традиционните твърди дискове. Външните USB устройства оскъпяват допълнително.
Много смартфони, като например Nokia N96 или Samsung i8510, не само че включват като стандарт твърд диск  с капацитет 16GB, но и имат слот за карта от тип microSD, която позволява да се увеличи капацитета до 24GB, ако е необходимо.
Има признаци обаче, че цената на нетбуците ще падне значително- Наскоро президентът на Asus Джери Шен обяви, че през следващата година на пазара ще се появи нетбук с цена под $200.  
В заключение може да се цитира отново Воситийг, според който „бъдещето на портативните бизнес устройства се свежда до това какви са неговите хардуерни параметри, а не толкова софтуерни възможности. „Ще станем свидетели на по-добра интеграция на уеб в платформата, сензорни екрани с по-висока разделителна способност и по-добро цялостно изпълнение", допълва той.
Сложността на устройството трябва също да бъде взета под внимание, особено за масови потребители. Мобилните бизнесмени искат повече възможности и по-голяма мощ от техните мобилни устройства.

Коментар