Facebook ще ни плаща, ако открием изтичане на данни

Социалната мрежа Facebook обяви старта на програма за възнаграждения на потребители, които съобщават за масово изтичане на данни. Анонсът идва в момент, когато проектът на Зукърбърг е под кръстосан огън от всички страни.

Програмата Data Abuse Bounty адресира случаите на неправомерно събиране на данни за потребителите от приложения за Facebook, създадени от външни разработчици, и продажбата им на трети страни, както и случаите на кражба на данни, използване на данните за измами или придобиване на политическо влияние.

Размерът на възнагражденията ще зависи от мащаба на докладваните течове на данни. Информаторите могат да получат от 500 долара до 40 хиляди долара, уточнява Facebook.

За да получат възнаграждение, информаторите не само трябва да открият събиране и изтичане на данни, но и да приложат доказателства за тяхното неправомерно използване, а минималният праг е 10 хиляди потребители.

Скандалът с Facebook се разрази през март т.г., когато стана ясно, че данните на 50 млн. потребители са използвани от компанията Cambridge Analytica за избирателната кампания на Доналд Тръмп. Впоследствие Facebook призна, че реалното изтичане на данни е още по-голямо и обхваща 87 милиона потребители.

Коментар