Xerox изобрети уникален микро шрифт

Учени от Xerox изобретиха уникално малък шрифт, който може да бъде разчетен само с лупа. Специалният шрифт MicroText има размер 1/100 част от инча. Той е създаден за защита при дигитално отпечатване на ценни документи, съдържащи персонална информация от рода на свидетелства за раждане, лични карти, чекове и банкноти.
Микроскопични думи са използвани до момента в дизайна на кредитни карти, чекове и валути. Така например, „точките” отдясно на лика на Андрю Джаксън в банкнотата от 20 долара е реален шрифт, с който е написано “The United States of America 20 USA 20 USA.” 
Изобретателите на Xerox вече работят върху микропринтиране от следващо ниво, което да направи важни документи още по-защитени чрез индивидуализиране с малки букви и номера.
Линията за подпис на някои персонални чекове всъщност представлява многократно микроскопично изписване на думите „личен подпис” върху офсетово отпечатана бланка. Сега с MicroText е възможно въвеждането на променлива информация при различни елементи от страницата – линии, текст и илюстрации, като по този начин могат да бъдат направени уникални за реципиента. Компаниите, които издават чекове, имат възможност да изписват сумата на чека еднакво лесно и с новите микроскопични букви, и с нормален шрифт.
 „Използването на технологията на микропринтиране е допълнителна пречка пред фалшификации и измами, особено на документи с индивидуализирана информация, тъй като е много трудно да се копира и пресъздаде точно микропринтът”, споделят от Xerox Innovation Group. 
Изобретението на Xerox се базира на съвременните достижения на дигиталния печат и все по-доброто качество на изображенията, което дава сегашното поколение Xerox принтери. Микроскопичният печат е толкова малък, че ако книга от сто страници се конвертира в шрифт MicroText, тя ще се побере в една страница с формат 216 мм x 279 мм.
Шрифтът вече е пренесен в новия софтуер Xerox FreeFlow Variable Information Suite 5.0, предназначен за масови принтери, чрез които се създават персонализирани документи.

Коментар