Жените в ИТ бизнеса се чувстват дискриминирани

Над 40% от жените, работещи в ИТ сферата, са убедени, че спрямо тях се води дискриминационна политика. В същото време 44% от мъжете не споделят подобно мнение, сочат резултатите от проучване на британския сайт silicon.com.

Само една пета от персонала на ИТ компаниите е зает от жени, според данни на e-skills UK. Също толкова малък е и процентът на завършващите ИТ образование млади дами.

Налице е риск от още по-силно нарушаване на баланса, ако не бъдат взети мерки за привличане на нежния пол към ИТ гилдията, предупреждават анализаторите.

Проучване на e-skills UK за миналата година разкрива, че от 1 милион специалисти в ИТ и телекомуникациите едва 18% са жени. Това е голям проблем за ИТ сектора, казват експертите.

Дисбалансът мъже-жени е характерен и за други държави освен Великобритания. И не случайно Европейската комисия е обезпокоена от дефицита на жени в ИТ сектора.

По-рано тази година комисарят по информационно общество Вивиан Рединг призова да се преодолее стереотипа на компютърния фанатик, който отблъсква жените от ИТ кариера. Нейното виждане се потвърди и от скорошно проучване на silicon.com, в което над половината от анкетираните се съгласяват, че образът на ИТ специалиста е непривлекателен за жените.

Самите жени обаче в много по-голяма степен от мъжете поддържат мнението, че тяхната липса в ИТ компаниите е вредна за цялата индустрия, установява проучването.

Коментари по темата: „Жените в ИТ бизнеса се чувстват дискриминирани”

добавете коментар...

  1. ШШШ

    те сами са отвратени от компютърния хакер и не им харесва, но в същото време са дискриминирани wtf?

  2. Георги

    ха пълен смях. Вредяло било ….. даже печели ИТ сектора от това. Нали виждах студентките в тези специалности колко хабни бяха. Защо не срявнят как стоят нещата при икономистите, защото в специалности от по 50 студента имаше по 3-4 момчета само. Влезте в банка и пребройте съотношението мъже-жени.

Коментар