Сертифицират зелена енергия с блокчейн технология

Сертифицирането на зелена енергия чрез блокчейн технология трансформира отношенията между производители, доставчици и клиенти

Блокчейн технология за сертифициране на зелена енергия – това е най-новият технологичен проект в областта на възобновяемите източници. Инициативата е дело на компаниите Air Products и ENGIE (Франция).

Блокчейн системата ще се използва за проследяване и удостоверяване използването на зелена енергия в производствените процеси. Air Products ще може да идентифицира активи за производство на зелена енергия чрез блокчейн технологията. ENGIE пък ще предложи надеждна проследимост в реално време.

Двете компании ще разработят иновативно предложение, което ще позволи сертифициране на източника на зелена енергия по време на производството на различни продукти. Първоначално ENGIE ще свърже производството на един вятърен парк и две водноелектрически централи към потреблението на Air Products в завода й в Ситн-Куентин Фалавие. Air Products ще използва специален уеб-интерфейс за наблюдение на производството на възобновяемите системи.

„Сертифицирането чрез блокчейн технология дава възможност на ENGIE да трансформира отношенията си с клиентите и доставчиците. Ние не само предлагаме зелена електроенергия, но и подкрепяме нашите клиенти в енергийния им преход“, заяви Едуард Невиаски, изпълнителен директор на ENGIE.

„С този тип договори амбицията ни е двояка: да подобрим мониторинга на потреблението на зелена енергия от нашите клиенти и да позволим на тези организации да осигурят максимална проследимост до крайния потребител“, допълни Невиаски, цитиран от EnergyDigital.

Коментар