Xiaomi се готви да погълне затруднената GoPro

Xiaomi, петият по големина доставчик на смартфони в света и производител на редица други електронни устройства, разглежда възможността да придобие американската компания GoPro – известна по цял свят със своите екшън камери.

GoPro стана публична компания през 2014 г., когато пазарната й капитализация се оценяваше на 10 млрд. долара. В последните няколко години обаче компанията се сблъска с финансови трудности, поради навлизането на пазара на евтини екшън камери от китайски производители, вкл. устройства като Xiaomi Yi, отбелязва Блумбърг.

Преди две години GoPro беше принудена да съкрати около 600 душиот персонала си. В началото на настоящата година GpPro обяви, че излиза от бизнеса с дронове, а нейният основател Ник Уудман потвърди, че е готов да продаде компанията.

В последните шест месеца акциите на GoPro поевтиняват, а пазарната й капитализация в момента възлиза на около 760 млн. долара. След новината за интерес от страна на Xiaomi, акциите на GoPro започнаха да поскъпват. Предполага се, че Xiaomi ще може да купи компанията за около 1 млрд. долара.

Коментар