Сингапур слага по стълбовете камери за лицево разпознаване

Камери за видеонаблюдение, разположени на над 100 000 осветителни стълба в Сингапур, могат да помогнат на местните власти да виждат и разпознават лица сред тълпите, съобщи Ройтерс.

Планът за инсталиране на камерите, свързани със софтуер за лицево разпознаване, предизвика редица опасения относно неприкосновеността на личния живот, най-вече сред експертите по сигурността и групите за защита на човешките права. Правителството заяви, от своя страна, че системата ще му позволи да „извършва анализ на тълпата“ в подкрепа на антитерористични операции.

GovTech, правителствената ИТ агенция в Сингапур, отговаряща за пилотния проект „Уличните лампи като платформа“, планира да започне инсталациите следващата година. До май т.г. службата очаква частните компании с интерес към проекта да заявят желанието си за участие в изграждането на мрежата.

„Като част от процеса ще тестваме различни видове сензори, включително камери, които поддържат възможността за разпознаване на лица“, каза говорител на GovTech в изявление пред Ройтерс. „Тези възможности могат да се използват за извършване на анализи на тълпите и подпомагане на последващи разследвания в случай на инцидент с терор“.

Проектът е част от по-широк план за „интелигентна нация“ на Сингапур, който ще използва най-модерните технологии за подобряване на живота на хората. Премиерът Лий Хсиън Лонг заяви миналата седмица, че въпросният проект има за цел да подобри живота на хората и че той не иска инициативата да бъде реализирана по начин, „който е груб, който е натрапчив, който е неетичен“.

Местната управа се надява да използва и други сензори върху стълбовете на уличното осветление, за да следи качеството на въздуха и нивото на водата, да наблюдава електрическите скутери по обществени места и да събира данни за човешкия трафик, за да подпомогне планирането на градското развитие и транспорта.

Мрежите за видеонаблюдение са често срещани в градовете по света. Тази обаче има изгледи да бъде по-различна, защото ще включва бек-енд технология за разпознаване на лицата. Правителството се зарече, че обещава да подходи отговорно към неприкосновеността на личния живот.

Засега GovTech не казва колко осветителни стълба ще бъдат използвани в първоначалния пилотен проект. Но бившият шеф на държавната служба в Сингапур, Питър Онг, заяви миналата година, че страната има за цел да включи всички свои 110 000 осветителни стълба в сензорната мрежа.

Коментар