Разходите за IoT в ЦИЕ гонят $11,2 млрд. тази година

Интернет на нещата (IoT) се превръща в условие за успешен бизнес

Разходите за интернет на нещата (IoT) в Централна и Източна Европа се очаква да достигнат 11,2 милиарда долара през 2018 г., което представлява ръст от 15,5% спрямо 2017 г., сочат данните на международната анализаторска компания IDC.

Според експертите, трите сектора, които ще инвестират най-много в IoT, са: производство ($2,2 млрд.), транспорт ($1,6 млрд.) и комунални услуги ($1,2 млрд.). Пазарът на IoT за потребителите също се очаква да има сериозен ръст и да достигне 1,2 милиарда долара през 2018 г., като основен двигател ще бъдат умните устройства, сигурността, автоматизацията и роботизацията при умните домове.

„IoT навлиза осезаемо в нашия живот. Ако до преди три-четири години говорихме само за „умни телефони“, то сега вече домът ни е „умен,“ колата ни е „умна“, градът ни е „умен“. Интернет на нещата се превръща в задължително условие за успешен бизнес. Компании от различни сектори – от ИТ до здравеопазване и земеделие – инвестират в IoT“, коментира Албена Спасова, председател на УС на Международната академия за обучение по киберразследвания.

Академията организира „IoT Adventure Forum 2018“ на 15 май в хотел „Новотел София“, в сътрудничество с Райт Имидж и подкрепата на IDC България, компании от ИТ бранша и медии. На събитието се очакват топ лектори от водещи компании, предвидени са шест тематични панела, представяне на добри практики, семинари и изложение, покриващи всички аспекти на екосистемата „Интернет на нещата“ – умен транспорт и градове, разработване на IoT свързана индустрия, IoT за потребителите, иновации и технологии, сигурност и защита на личните данни.

„С този форум искаме да повдигнем завесата и да покажем разнообразните възможности, които IoT дава, и предизвикателствата, пред които ни изправя – заяви още Албена Спасова. – В редица държави интернет на нещата е приоритет не само на местната управа, но е и държавна стратегия. Европейската комисия също инвестира в областта. У нас има много компании, които разработват и внедряват IoT, добри практики има и на общинско ниво“, допълни тя.

IoT Adventure Forum 2018 ще обяви и награди за най-добрите проекти, решения и компании в областта на Интернет на нещата в пет категории:

  • Умен град
  • Интернет на нещата за бизнеса
  • Интернет на нещата за потребителите
  • Интернет на нещата стартъп
  • Специална награда: Интернет на нещата за обществото

Конкурсът е отворен за кандидатури до 30 април, включително. Експертен съвет, състоящ се от IoT стратези, ще определи победителите. Те ще бъдат обявени по време на официална церемония, която ще се проведе на 15 май като част от IoT Adventure Forum 2018.

Коментар