Швеция пусна в действие първото електрическо шосе

В Швеция бе открит първият електрифициран асфалтов път, по който могат да се движат модернизирани превозни средства, съобщи британският Гардиън.

За разлика от други подобни проекти, пътното платно в Швеция не е предназначено за безжично зареждане на автомобили и камиони в движение. То работи на принцип, подобен на метрото, и още по-точно като на играчките Scalextric.

В асфалта е прокаран канал, в който е монтирана контактна релса. Именно тя захранва автомобила с ток. За да получи енергия, автомобилът се нуждае от специален токо-приемник. Това изисква модернизация, тъй като серийните машини нямат подобно оборудване.

В момента е пуснат в експлоатация електрифициран тестов участък с дължина около 2 км. Но шведските власти вече са изготвили карта за бъдещо разширение на пътя. Твърди се, че изграждането на подобна електрическа линия е 50 пъти по-евтино отколкото на трамвайна линия.

Тестовият участък е разделен на участъци от 50 метра, за да се подава напрежение само към този отрязък от пътя, към който в даден момент е включен автомобилът. При наводняване на линията със „солена вода“, напрежението на повърхността остава само 1 волт и човек може да ходи по пътя бос.

Коментари по темата: „Швеция пусна в действие първото електрическо шосе”

добавете коментар...

  1. ха

    Много по-добро е това от безжичното зареждане!

  2. :о)

    back to trams 🙂

  3. Едисон

    Ват е единица за мощност ,
    анонимен невежа-хейтър

  4. Anonymous

    напрежението на повърхността остава само 1 ват ???

Коментар