Миниатюрна камера работи без външно захранване

Цялата площ на микроскопичния датчик се използва за формиране на изображение, а захранването идва от фотогалванични елементи, намиращи се под него (източник: Мичигански университет)

Изследователи от Мичиганския университет създадоха микроскопичен датчик на изображения, който не се нуждае от външен източник на захранване, за да работи, съобщи DP Review.

Прототипът на камерата има размери по-малки от милиметър и работи за сметка на падащата върху него светлина. Това не е първата по рода си камера, но за разлика от други подобни разработки, новият датчик има важно предимство.

При досегашните разработки част от площта на датчика се намира под слънчевата батерия, което редуцира активната област, използвана за формиране на изображение. В новия прототип цялата активна област на датчика се използва за формиране на изображение, а захранването идва от фотогалванични елементи, намиращи се под него.

С други думи, захранване на датчика обезпечава светлината, която е преминала през датчика на изображения, без да е използвана, поясняват изследователите от Мичиганския университет.

Снимки, направени с прототипа на иновативен датчик със собствено захранване (източник: Мичигански университет)

По време на изпитанията датчикът е формирал 15 изображения в секунда. Този показател зависи, разбира се, от осветеността. В случая, тестовете са извършени при ярка слънчева светлина (60 000 лукса), но ако осветеността е два пъти по-слаба (30 000 лукса), датчикът формира 7,5 изображения в секунда.

Прототипът единствено потвърждава работоспособността на концепцията. По-нататъшни усъвършенствания ще помогнат за повишаване на ефективността на датчика, а ако се добави маломощен предавател, може да се получи микроскопична безжична камера за използване на различни места.

Коментар