AI камера разпознава „паметни” сцени и ги снима автоматично

Умният фотоапарат на Canon сам преценява кои кадри да заснеме
(снимка: Canon)

Фотокамера с изкуствен разум умее да разпознава сцените, които „вижда”, за да заснема автоматично бляскави моменти, които собствениците ѝ навярно биха искали да запечатат.

Устройството е на Canon, която от февруари насам работи по умния фотоапарат. В основата му е изкуствен интелект, който разпознава гледките, видими през обектива. Той сам преценява кои кадри да заснеме. Сетне собствениците могат да прегледат снимките и да преценят кои от тях да си запазят, разказва NewAtlas.

Навярно появата на подобен AI би означавала край на традиционното заставане и усмихване за снимка при семейно събиране или приятелско гостуване, когато всички се подреждат за „колективно селфи” и се насилват да се усмихват. Вместо това всички запомнящи се моменти биват регистрирани и заснети от умната камера. Тя може и да записва видеоклипове от ключови, впечатляващи моменти.

Всички запомнящи се моменти биват регистрирани и заснети от умната камера
(снимка: Canon)

Камерата Canon PowerShot PX с обектив 19-57 мм може да се движи хоризонтално на 340 градуса и да се накланя нагоре и надолу на 110 градуса. Има 3x оптично и 4x цифрово увеличение. Използва интелигентно проследяване на обектите и разпознаване на лица, за да „вижда” автоматично хората и обектите, да ги държи на фокус през цялото време и да улавя действието, когато то се случва.

Всичко това е гарнирано с гласово управление: ако човек иска камерата да улови конкретен момент или да се насочи към конкретно място, гласовата команда ще ѝ даде указание накъде да насочи „вниманието” си. Възможно е и заснемането на Full HD видеоклипове при до 60 кадъра в секунда.

AI камерата може да записва и видеоклипове от впечатляващи моменти
(снимка: Canon)

Вградената литиево-йонна батерия издържа до пет часа с едно зареждане, в зависимост от честотата на снимане. Заснетото съдържание може да се съхранява на microSD носител или да се изпраща безжично до приложение за за преглед и препращане на фотосите към социалните медии.

Производителят казва, че приложението автоматично изпраща несполучливите снимки и видеозаписи в кошчето. Последното е особено привлекателно за всички, които обичат да правят по много снимки от семейните и приятелски сбирки, при което следва продължително и мъчително преглеждане на снимките, сортиране и изтриване на лошите кадри.

Коментари по темата: „AI камера разпознава „паметни” сцени и ги снима автоматично”

добавете коментар...

  1. :o)

    и ако тате хване мама на кухненската маса ще си има много поредни снимки от интересния момент 😀

  2. ха

    >Навярно появата на подобен AI би означавала край на традиционното заставане и усмихване за снимка при семейно събиране или приятелско гостуване

    Това ми звучи, като: “Открит е нов много по-вкусен сорт ябълки, което ще накара хората вече да не ядат круши.”.

Коментар