Работните часове се увеличиха с 14% в пандемията

Близо две трети от служителите по света работят повече от 40 часа седмично
(снимка: CC0 Public Domain)

Все повече хора споделят за проблеми с психичното си здраве тази година, в сравнение с 2020 г., показва глобално проучване на Adecco Group сред 14 800 респонденти от 25 държави на възраст между 18 и 60 години.

Опазването на психичното здраве e все по-сериозен проблем за служителите по време на пандемичната обстановка и се превръща в най-голямото предизвикателство в новия модел на работа, сочи докладът. Всеки трети от анкетираните споделя, че психичното му здраве се е влошило през последните 12 месеца. Това са предимно жените и представителите на бейби бум поколението.

Анализът констатира също, че само за последната година броят на работните часове се е увеличил с 14%, като 63% от служителите посочват, че работят повече от 40 часа седмично. Това обяснява факта защо бърнаутът е очертан като причина за безпокойство от близо 40% от работната сила по света.

Бърнаутът е най-разпространен сред младото поколение, като над половината млади лидери (54%) казват, че вече са го изпитали. За представителите на поколение Z и милениалите има 10% по-голяма вероятност да изпаднат в професионално прегаряне в сравнение с поколение X и бейби бумърите.

На фона на тези данни действията на компаниите са от изключително голямо значение. 7 от 10 души в проучването казват, че за тях ще бъде важно в бъдеще да получават подкрепа за психичното си здраве на работното място. Близо три четвърти очакват компанията им да обръща повече внимание на това предизвикателство.

Новият модел на работа и липсата на физически контакт обаче затруднява над половината от мениджърите (53%) да разберат кога служителите им имат проблеми с психичното благополучие или са претоварени от работа и са в бърнаут (51%). Затова изграждането на работна среда, култура и набор от умения, които промотират и поддържат доброто психично здраве на всички нива в организацията ще бъде в основата при хибридния модел на работа, отбелязват експертите.

Компаниите следва да измерват успеха и по допълнителни показатели освен чистата печалба. Освен нея важни са положителната култура, сигурността на работното място, благополучието и развитието, за да се гарантира, че позитивите от пандемията като по-добра гъвкавост, възможности и продуктивност няма да бъдат изгубени.

Коментари по темата: „Работните часове се увеличиха с 14% в пандемията”

добавете коментар...

  1. Жокерина

    Това ще е докато не се сегрегира Фейсбук. Да си има ФБ за Европа, за Азия, за Америка, Русия и т.н. Стига вече с общия кюп и влиянията ….Ами като се общува през ФБ поне да е качествено, да носи нормално усещане, а не всякакви мангали и т.н. се “накопирали” и се завряли…Иди, че сиполучавай някаква форма на общуване, едни дразнения и мърсотии.
    Аз съм си написала в страницата, че не искам цигани, смеси и такива, които имат роднини с такъв днк-маркер да ми влизат в страницата. Патих от накопирана страница, пълни се по нощите с педофилия и насилия върху животни, намерих си и “страницата” на български-/ оригинала е на немски/, видях какви ли не “приятелства” там, даже и мои “клипове” от най-различни техни телефони с “мои” моменти !!!, нали- в дадена страница се пускат с цел весело “домашно циганско кино” клипове на собственика/в случая аз/ от напр. – виж я, как пикае зад храста,как изглежда, виж и “усмивката” и как влачи тубите с вода с клошарска количка… и т.н. и изобщо Цукърбърг с метата да си прави фейса за Америка, ние отЕвропа искаме тотален сегрегат и контрол.Та това с психиката май има връзка и с фейса, де.
    Свърши ерата на Гейтс, да се пръждосват в Америка с общия кюп и всички ние спретнати по нива интелект и днк-маркери,при пълен контрол на присъствията в ИН.Обаче от Централна Европа.

  2. Фофу

    “има нужда от срещи и общуване с други хора”
    Може и да има стадни хора, но все пак, човек ако иска с някой да се среща ще е с хора които сам избира. Колегите обикновено не са всред тези. Или ще са един двама от всички.
    Брей, потроши се с тази агитация за ходене на работа. Стига вменява лудости и пр. на другите хора. Говори за себе си.

  3. :o)

    Изследвания от цял свят показват че Човека е стадно животно, има нужда от срещи и общуване с други хора, пък дори и по цял ден да се псуват или да си правят номера.
    Но много хора се опитват да ни убедят , че да съществуваш от своя остров/балон в този свят и да се виждаш единствено със себе си в огледалото не е затвор с висока степен на психична лудост, а най-хубавото нещо на света 🙂

Коментар