Притискат Зукърбърг да напусне Facebook

Контролът на Зукърбърг над Meta е проблем за всеки независим акционер, смята Франсис Хоган
(снимка: Mark Zuckerberg / Facebook)

Франсис Хоган – жената, която разкри купища вътрешни документи на Facebook, свидетелстващи как компанията пренебрегва опасностите от социалните медии за младежите в полза на своята печалба – отправи призив Марк Зукърбърг да се оттегли като главен изпълнителен директор на онлайн империята.

Хоган заяви, че фирмата би се развивала по-добре под ръководството на лидер, който се фокусира върху безопасността на потребителите. Според нея, компанията-майка на Facebook, прекръстена на Meta миналата седмица, е малко вероятно да промени поведението си, ако сегашият ѝ ръководител остане начело.

Говорейки на Срещата на върха в Лисабон, бившата служителка на Facebook разкритикува „безочливото” решение на Зукърбърг да инвестира в своята концепция за метапространство, вместо да се фокусира върху коригирането настоящите проблеми на фирмата.

Попитана дали Зукърбърг трябва да се оттегли, Хоган каза, цитирана от The Guardian: „Мисля, че Facebook ще бъде по-силна под ръководството на някой, който е готов да се съсредоточи върху безопасността, така че – да!”

Хоган посочи още, че контролът на Зукърбърг над Meta е проблем за всеки независим акционер, който може да пожелае промяна на върха. Зукърбърг контролира вземането на решения в компанията чрез мажоритарната си собственост върху акциите с право на глас в Meta, което прави позицията му доминираща.

„[Зукърбърг] държи 54% от акциите с право на глас във Facebook. Той е председател и главен изпълнителен директор. Смятам, че най-малкото акционерите имат право реално да избират своя главен изпълнителен директор. И затова мисля, че е малко вероятно компанията да се промени, ако той остане главен изпълнителен директор”, каза Хоган.

„И се надявам, че той е способен да види, че има толкова много добрини, които може да направи – и може да даде шанс някой друг да поеме юздите”, допълни критикарката на Зукърбърг.

Според Хоган, изненадващото ребрандиране на компанията миналата седмица не е добър знак. Това може да се разглежда като сигнал, че Зукърбърг ангажира бизнеса с голяма инвестиция в метапространството, вместо да се съсредоточи върху текущите сериозни проблеми с безопасността.

Жената, направила скандалните разкрития за Facebook, посочи, че всичките ѝ действия са водени от убеждението, че мрежата трябва да се промени, за да спаси множество човешки животи. Тя искрено вярва, че има милион или може би десетки милиони животи, които могат да бъдат унищожени от вредните влияния на социалните мрежи в сегашния им вид, затова е нужна решителна промяна.

В отговор на коментарите на Хоган говорител на Meta каза: „Аргументът, че ние умишлено прокарваме съдържание, което кара хората да се ядосват, с цел печалба, е дълбоко нелогичен. Ние сме на път да похарчим повече от 5 милиарда долара за безопасност и сигурност през 2021 г. – повече от всяка друга технологична компания – и имаме 40 000 души, които са наети да вършат една работа: да пазим хората в нашите приложения”.

Според изявлението, корпорацията има достатъчно ресурси да инвестира и в текущи мерки за защита на потребителите, и в дългосрочни разработки като тази за метапространството.

Коментари по темата: „Притискат Зукърбърг да напусне Facebook”

добавете коментар...

  1. Фофу

    :o) Освести се, че вече не ти се разбира.

  2. :o)

    Фофу – синия екран зове ли те? Метализирай се 🙂

  3. Фофу

    Е какво сте заревали – ако не беше ФБ как щяхме да знаем, че сте толкова велики раз-кон-спиратори, че вече трибуквените агенции не пеят пред възвисените таш_ци, извинете, титани на философската мисъл.
    Както и че сте толкова значими фигури в съвременният свят, че агенциите се трепят да знаят какво сте яли, с кого сте се събрали и как се чувствате.

    Или че вече сте ама толкова върховни и възвисени таш_ци, извинете, титани на философската мисъл, че дори сте чели / чули Оруел. И вече всички останали, са жалки роби дето по ваша команда ще започнат да скролват по цял ден и нощ.

    И пр. едни и същи малоумия всеки ден.

  4. :o)

    По-важното е как го притискат. Имаше една стара приказка – с меките части му притискат меховете под кръста 🙂
    Та така го притискат. Иначе човека си е идеален за лице, а какво представлява ФБ , който има малко повече акъл знае и може да предположи, тя далеч е излязла от просто компания предоставяща услуга и генерираща печалба. В момента в модерния свят ФБ е най-близкото възможно до Биг Брадър на Оруел. Така че – забивайте нос в екраните на смартфоните си
    и скролвайте по цял ден и нощ – роби!

  5. ха

    И със Зукърбърг и без него, то FaceBook винаги ще си остане едно и също, защото той така или иначе си е изгнил из основи. А относно метапространството – на пръв прочит това наистина изглежда като нещо полезно, за разлика от досегашните услуги предоставяни от компанията, които са само за затъпяване (като изключим баналната услуга messenger, която се предлага и от много други фирми под различни форми).

  6. Царк Мукърбърг

    И тази е говорител на какво? На морала? На честността? Защо и как не е подсъдима за разпростряняване на конфиденциална информация, открадната от компанията, която доскоро е хранила семейството й. Или дългата ръка на държавната администрация попечителства своите протежета и им осигурява юридически съпорт, за да не се притесняват от извършването на престъпления? Няма кой да отговори… Обаче госпожа Никоя ни занимава с моралните си възгледи. Ами направи си ФБ2 проект и покажи как ще работи бизнес модела ти… Обаче няма как да стане това.

  7. Anonymous

    Едно време така са притискали и Стив Джобс. Зуки вече не е удобен. Той създаде империята и сега три буквените агенции (тайната държава) иска да го махне, защото им е неудобен. Зуки е част от това, което се опитват да ни убедят, че ФБ вече не е. Ама само се опитват

Коментар