САЩ наложиха жестока санкция на китайската ZTE

ZTE няма да може да купува чипсети от Qualcomm, ако не се договори с американските власти

Министерството на търговията на САЩ забрани на американските производители да продават продукти на китайската ZTE, считано до 2025 година, предаде Ройтерс. Това може да окаже катастрофално влияние върху китайската компания.

Отношенията на властите в САЩ с китайските технологични гиганти Huawei и ZTE са обтегнати. В началото на годината САЩ забраниха на Huawei да продава смартфони в страната чрез оператори, като така на практика затвориха американския пазар за мобилните устройства на компанията, която е третият по големина производител на смартфони в света.

Ситуацията със ZTE е още по-интересна. През миналата година компанията беше глобена с 1,19 млрд. долара, заради нарушаване на санкции, наложени от САЩ. Съгласието на ZTE да плати тази глоба й позволи да избегне забрана на експорта на продукти от американски компании в САЩ, в частност едночипови системи (SoC) на Qualcomm, които се използват в смартфоните.

Сега обаче забраната за износ на чипсети отново надвисна над ZTE. Твърди се, че компанията е нарушила условията на миналогодишния договор със САЩ, съгласно който ZTE не трябва да изплаща бонуси на служители, които имат отношение към сделки с Иран, както и да уволни някои от тях.

На сайта на Министерството на търговията на САЩ се появи съобщение, че се възобновяват по-рано прекратените санкции срещу ZTE. Това означава, че правителството забранява на американските компании да доставят продукти на ZTE до 13 март 2025 г.

Основният проблем за ZTE е, че няма да може да получава чипове от Qualcomm. Около 25-30% от компонентите, купувани от ZTE, се произвеждат от американски фирми. Забраната се простира и върху софтуера от САЩ, но няма яснота дали това включва операционната система Android, която формално е безплатна за производителите на смартфони.

Освен ZTE ще пострадат и някои други американски компании. Така например, около 30% от приходите на Maynard идват от сделки със ZTE. Според анализатори, ZTE ще съумее да се договори с властите в САЩ в рамките на 3 до 5 месеца.

Коментари по темата: „САЩ наложиха жестока санкция на китайската ZTE”

добавете коментар...

  1. ха

    Постепенно прилаганите протекционистични мерки от страна на САЩ дават възможност китайските фирми да се адаптират и така да станат неовързани със САЩ. Съвсем различно е поведението спрямо Русия, където внезапно появилите се санкции вкараха последната в меко казано тежко положение.

Коментар