Спад на пазара за смартфони в EMEA

Пазарът на смартфони в региона EMEA възлиза на около 109 млрд. долара през 2017 г.

Продажбите на смартфони в региона EMEA (Европа, Близкия изток и Африка) са намалели, макар и незначително, през 2017 година, докато т.нар. „feature“ телефони, без смарт възможности, бележат прогрес, сочи нов доклад на анализаторската компания IDC.

Производителите са доставили на пазара в EMEA общо 361 млн. смартфона през миналата година, спрямо 374 млн. през 2016 г. В същото време доставките на обикновени телефони са се увеличили с 8,7% и достигат 206 млн. броя, благодарение на засиленото търсене в Африка.

В стойностно изражение пазарът на смартфони в региона е намалял леко до 109 млрд. долара. Спадът е по-голям, измерен в евро – от 101 млрд. евро през 2016 г. до 96 млрд. през 2017 г.

Apple се отличава въпреки трудната пазарна ситуация и късното излизане на флагмана iPhone X – едва през ноември 2018 г. Като цяло в региона са продадени 57 млн. iPhone устройства, спрямо 54,8 млн. година по-рано.

Потребителите в Западна и Централна Европа са започнали да харчат повече пари за смартфони, въпреки че купуват по-рядко устройства, отбелязва IDC. Изострената конкуренция между Samsung и Huawei е оживила пазара на Android смартфони от висок клас, с цени над 700 долара – продажбите на тези устройства са се увеличили с 20% през миналата година.

Samsung запазва лидерството си в сегмента на Android смартфоните в EMEA. През 2017 г. компанията е контролирала около 40% от целия обем на продажбите. Делът на Huawei се увеличава незначително и възлиза на 13,4%.

На много европейски пазари се наблюдава възраждане на бранда Nokia, който от 2016 г. се намира под контрола на HMD Global. През миналата година на региона EMEA се падат над половината от всички продажби на смартфони Nokia.

Коментар