Одобряват JPEG XS формат, оптимизиран за стрийминг

Браншовата организация Joint Photographic Experts Group (JPEG) представи наскоро нов формат за компресиране на изображения, който все още не е утвърден, но вече има официално име.

Форматът се нарича JPEG XS и, според разработчиците, е оптимизиран за стрийминг. Очаква се новият формат да намери приложение в сфери като виртуална реалност и предаване на видео от безпилотни летателни апарати (дронове).

JPEG XS може да се разглежда като разновидност на JPEG за видеоданни, която се отличава с по-малка степен на компресиране. Докато класическият JPEG компресира изображенията 10 пъти, то JPEG XS ще компресира видео 6 пъти, поясняват разработчиците.

За сметка на по-малкото компресиране, новият формат предлага предимства в други важни за потребителите аспекти – съкращава закъснението и намалява енергийната консумация. Освен това по-слабото компресиране означава и по-високо качество на изображението, с резолюция до 8К.

Според предварителните информации, видеото, компресирано по алгоритъма JPEG XS, няма видими загуби, в сравнение с оригиналното. В допълнение, JPEG XS поддържа технологията HDR и се явява проект с отворен код.

Коментар