Елитен оркестър избира музиканти виртуално

Световноизвестният симфоничен оркестър Southbank Sinfonia от Великобритания организира за първи път в историята на професионалната музика виртуално прослушване на кандидати да попълнят състава му. Това е станало възможно с технология за телеприсъствие на мрежовия гигант Cisco, съобщават от корпорацията.

В продължение на няколко седмици художественият съвет на Southbank Sinfonia, разположен в лондонската централа на BT, е прослушвал и събеседвал с над 140 кандидати чрез видеовръзка с офисите на Cisco в Оукланд, Ню Йорк, Мадрид и Глазгоу.

Технологията Cisco TelePresence осигурява максимална реалистичност на пространствения звук и видео с висока резолюция, предавани чрез бърза интернет връзка. Виртуалното прослушване е спестило на музиканти от различни краища на света пътуването до Лондон за участие в 15-минутно прослушване.

Традиционната практика на прослушване на място ограничава броя на кандидатите за Southbank Sinfonia, споделя изпълнителният директор Джъстин Лий. Той очаква с времето технологията TelePresence да промени методите за подбор на музиканти.

Една от изпълнителките споделя, че при това качество на звука и картината много бързо е забравила, че журито се намира на огромно разстояние от нея, в друга държава.

Коментар