Иран забрани сделките с криптовалута

Сделките с криптовалута бяха забранени в Иран с мотив пране на пари

Централната банка на Иран забрани на финансовите институции в страната да извършват сделки с криптовалута, вкл. биткойн, съобщи Ройтерс, позовавайки се на държавната информационна агенция IRNA.

Като причина за драстичната мярка от банката посочват използването на криптовалутите за пране на пари. „Банките, кредитните организации и валутните борси са длъжни да избягват продажбите или покупките на тези валути или да предприемат каквито и да е действия за тяхното придвижване“, се казва в разпоредбата на Централната банка.

По-рано този месец в Иран бяха изравнени официалните и пазарните обменни курсове, а обменът на валута извън банките – забранен. Правителството предприе тази мярка, заради рязкото поевтиняване на иранския риал на фона на вероятността от възобновяване на американските санкции.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп трябва да реши до 12 май дали да възобнови санкциите срещу Техеран. Решение за санкции би било сериозен удар по споразумението за иранската ядрена програма, което бе постигнато през 2015 г. между Иран и страните от „голямата шесторка“ – САЩ, Китай, Германия, Франция, Великобритания и Русия.

Коментари по темата: „Иран забрани сделките с криптовалута”

добавете коментар...

  1. Anonymous

    Обещанието културен отказ !

  2. Anonymous

    И как ще контролира дали имаш адресче с btc ?

    никак.

Коментар