Сайънт: Не чуждите гиганти ще оправят икономиката ни

Позицията на държавата спрямо малките и средни български фирми, IT сектора и бизнеса като цяло беше обсъдена на пресконференция по случай 10-годишнината на българския клон на компанията Сайънт. Изпълнителният директор Стив Кайл разкритикува незаинтересоваността на институциите към разработване на дългосрочен план за икономическо развитие, като даде примери за добри практики в други страни.

Държавата не желае да създаде законова рамка, която да подпомогне развитието на малките и средни фирми у нас. Инвестициите в образователната сфера са минимални и не се прави нищо за подобряване на квалификацията на човешките ресурси. Друго слабо място е неадекватната данъчна политика, която затруднява IT фирмите, беше посочено още на пресконференцията.

Основен проблем, според Стив Кайл, е представата у политиците, че след приемането ни в Евросъюза, интернационалните компании гиганти ще навлязат в страната и ще „оправят” нашата икономика, влагайки големи инвестиции и вдигайки заплатите.

Но ако тук не съществува устойчива структура на малкия и среден бизнес, то тогава първоначалните подобрения в икономиката, които носят фирмите гиганти, в дългосрочен план ще се отразяват пагубно. Опитът показва достигането на дългогодишни икономически кризи в страни, които разчитат само на интернационалните компании, коментираха специалисти.

Сайънт е вече от 10 години на българския пазар. За този период фирмата е успяла сериозно да развие своята база. От петима служители и един офис в Благоевград, компанията се е разраснала до 170 служители, два офиса – в София и Варна, и един в Хо Ши Мин, Виетнам.

Стив Кайл споделя, че е крайно доволен от работата на българския екип и смята на всяка цена да задържи и наеме още български служители, разчитайки изключително много на креативния им дух. Именно този дух се цени много от чуждите компании и ще е жалко да бъде пропилян, поради неадекватна държавна политика, заключи изпълнителният директор на Сайънт.

Коментар