Huawei на мушката на САЩ заради връзки с Иран

Huawei е изправена пред угрозата да не купува американски чипове, ако се докаже, че нарушава санкции срещу Иран

САЩ заподозряха още един от големите китайски производители в нарушаване на санкциите срещу Иран, след като наскоро ZTE бе отрязана от американския износ на чипове по същата причина.

Американското министерство на правосъдието разследва дали Huawei – водещ производител на телеком оборудване в света – не нарушава санкциите, наложени от САЩ на Иран, предаде Уол Стрийт Джърнъл.

Все още не е ясно колко далеч е стигнало разследването на дейността на Huawei. Министерство на правосъдието на САЩ е отказало да коментира появилите се в медиите информации по случая.

По-рано този месец властите в САЩ забраниха на американски компании да доставят свои продукти на китайската ZTE в продължение на седем години – до 2025 г. Забраната се обяснява с това, че ZTE е нарушила споразумение от миналата година, свързано със санкциите на САЩ по отношение на Иран.

За да избегне забраната за покупка на американски продукти, вкл. SoC от Qualcomm, през 2017 година ZTE плати 1,19 млрд. долара на САЩ. Сега обаче САЩ все пак въведоха забраната, твърдейки, че ZTE е нарушила миналогодишното споразумение, като не само, че не е уволнила служителите, участвали в сделката с Иран, но дори им е платила бонуси.

На мушката на САЩ освен ZTE са и други конкуренти на американските компании. Една от тях е F7, за която се твърди, че успешно е заобиколила експортния контрол. В писмо до министерство на търговията от 2016 г. законодатели твърдят, че под названието F7 се крие Huawei. Този месец в министерството е постъпило още едно писмо с искане за пълно разследване и публична идентификация на F7.

Коментари по темата: „Huawei на мушката на САЩ заради връзки с Иран”

добавете коментар...

  1. Yo

    Всичко “източно” ли ще забранят, като СССР забраняваха “западното”? Хем не успяват да спечелят конкуренцията с китайските телефони, хем решават, че някой си не трябва да продава на някой друг нещо си, хем имат сделка с Иран, хем виждат, че ЕС вече търгува с Иран, хем твърдят, че другите нарушават правилата на свободния пазар. Хубаво, ще забранят на американците да купуват телефони Huawei. Това ще подсили други китайски марки.

Коментар