БСК: Изоставаме в навлизането на цифровите технологии

България сериозно изостава в европейската класация за навлизане на цифровите технологии в икономиката и обществото (DESI), където в по-лоша позиция от нас е само Румъния, посочи Жечко Димитров, програмен директор в БСК, пред участниците в конференция „Електронното управление – национален приоритет“, проведена днес в Централния военен клуб.

Според Доклада за напредъка на Европа в областта на цифровите технологии (EDPR) за 2017 г., България заема 21-во място в ЕС по процент на лица, които са използвали интернет през последните 3 месеца (68%), 27-мо място по е-пазаруване и по потребители на услуги на електронното управление. На 28-мо (последно) място се нарежда страната ни по използване на интернет банкиране, по МСП, които осъществяват онлайн продажби, както и по използване на облачни услуги. Лидерската първа позиция заемаме единствено по процент на лицата, които ползват интернет за видео разговори.

От около 17 000 регистри в българската администрация едва 46 броя са свързани към Regix (Registry Information eXchange system), а за 10% от тях (т.е. около 1700 регистъра) няма административно основание да съществуват. Огромната част от регистрите (около 14 000 бр.) са на общински администрации, а около 1700 са на централната администрация.

Като добър пример по отношение е-услуги за бизнеса и гражданите Жечко Димитров посочи Националната агенция за приходите. Но за съжаление е-управлението в България като цяло е съпътствано от разпиляване на ресурси и енергия, които не дават очаквания ефект – и като резултат, и като срокове за реализация, допълни той.

Жечко Димитров обърна внимание, че дигитализацията на едни неефективни административни процедури не ги прави по-полезни за гражданите и бизнеса. Недомислени промени в нормативните документи и объркани административни процеси блокират, например, работата на Търговския регистър и на много фирми им се налага в момента да отлагат провеждането на общите си събрания, заради забавянето на Агенцията по вписване да публикува поканите за тяхното провеждане в разумни срокове.

Основните предизвикателствата пред е-управлението в България, според Жечко Димитров, са:

 • Електронната идентификация – новите лични карти с е-идентификация след 2020 г.;
 • UX (User Experience) – осигуряване на удобен, популярен и лесно достъпен потребителски интерфейс;
 • Цялостно преосмисляне и пълно препроектиране на административните процеси (ре-инженеринг) на всички нива в държавната и общинската администрации ПРЕДИ електронизацията на услугите;
 • Реорганизация на съществуващите е-регистри в държавната и общинска администрация и осигуряване на служебен обмен между тях за предоставяне на ефективни е-услуги на бизнеса и гражданите.

Коментари по темата: „БСК: Изоставаме в навлизането на цифровите технологии”

добавете коментар...

 1. :о)

  незнам но в така нареченото министерство май по цял ден си играят с двечките
  DESI и LIUSI 🙂

 2. Димитър Иванов

  “Цялостно преосмисляне и пълно препроектиране на административните процеси …”

  Бай Жечко, коя година сме, че трябва тепърва да се преосмислят цялостно и напълно да се проектират отново всички услуги и продукти, а?

Коментар