Водещи софтуерни инженери споделят опит в IoT

Разработката на IoT решения е във фокуса на семинар по време на IoT Adventure Forum 2018 на 15 май в София

Водещи софтуерни инженери и разработчици на решения и проекти в областта на „интернет на нещата“ (IoT) ще споделят практически опит в специализиран семинар по време на IoT Adventure Forum 2018, който ще се проведе на 15 май в хотел „Новотел София“.

Веселин Арнаудов – директор „Развитие на иновациите“ във VMware, Иван Драгоев – съосновател и управител на ИндигоВърдж и Христо Лалев – софтуерен инженер и съосновател на българската IOTA общност ще фокусират вниманието на аудиторията върху основните процеси и етапи на разработване на решения в областта на интернет на нещата.

Какви са трудностите при големите проекти в областта на IoT, как рисковете невинаги проличават по време на пилотния етап и какви са проблемите, свързани с управлението и сигурността ще разкаже Веселин Арнаудов. Той отговаря за изследователската дейност и иновативните идеи в българския офис на VMware.

Практически опит в изграждането на индустриални IoT решения ще сподели Иван Драгоев. Акцентът на неговата презентация ще падне върху архитектурата, технологиите и процесите, които екипът на ИндигоВърдж използва при проекти в областта на управление на уличното LED осветление, системите за енергиен мониторинг, системите за управление на устройства и приложението им в индустриалната автоматизация, включително:

  • Технологиите за връзка: 2G/3G/4G, LoraWAN, NB, IQRF
  • Microservices архитектурата
  • ThingWorx, Azure, AWS, MindSphere и другите доставчици. Кое и кога се използва и защо?
  • Облачните, on-premises и хибридните внедрявания

Възможностите за приложение на ЙОТА (IOTA) и Тангъл (Tangle) технологиите ще бъде във фокуса на презентацията на софтуерния инженер Христо Лалев, участвал в редица проекти за автомобилния сектор и интернет на нещата. Технологията Тангъл дава възможност за комуникация между множество устройства, което я прави изключително подходяща за приложение в IoT областта. За обработката на заявките при IoT е необходим централен сървър, който трябва да е сигурен и да е винаги онлайн. Това изисква голяма инвестиция в съпътстваща инфраструктура, което води до оскъпяване на крайните устройства. Според експертите, Тангъл технологията може да промени това. Допълнителен плюс е и, че технологията има собствена криптовалута ЙОТА, коята може да се използва за осъществяване на плащанията.

IoT Adventure Forum 2018 се организира от Международната академия за обучение по киберразследвания в сътрудничество с Райт Имидж и с подкрепата на партньори и медии. Форумът идва с топ лектори и IoT стратези от IOTA, IDC, VMWare, Microsoft, HPE, ИндигоВърдж, АББ България, Bosch, Unimasters Logistics, Navigato и други компании, които ще представят най-актуалните тенденции при IoT в различни области – умен транспорт и градове, разработване на интернет на нещата, свързана индустрия, интернет на нещата за потребителите, иновации и технологии и сигурност и защита на личните данни. По време на форума ще бъдат обявени и победителите в първия конкурс IoT Adventure Awards.

Регистрацията за форума се извършва на сайта на IoT Adventure Forum 2018, като до 4 май включително желаещите могат да се възползват от специалната промоция „Купи 1, вземи 2“, при която при закупуване на един билет получават един безплатен. Кодът за отстъпка, който трябва да се посочи при регистрация е: IoTadventure_Promo.