Съд блокира сделката на Xerox и Fujifilm

Xerox ще трябва да договори по-изгодни условия за акционерите при сливането с Fujifilm

Сделката между Xerox и Fujifilm се отлага, след като съдът блокира сливането по искане на големи акционери, които не са съгласни с договорените условия между двете компании, предаде Ройтерс.

Съгласно споразумението, сключено в началото на годината, Fujifilm Holdings придобива контрола над Xerox, а съвместното предприятие Fuji Xerox формално става 100% дъщерна фирма на Xerox. Двете компании се обединяват в една, като Fujifilm получава 50,1% от акциите, плащайки около 6,1 млрд. долара.

Бизнесмените Карл Икан и Дарвин Дейсън, които заемат съответно първо и трето място по брой акции в Xerox и заедно контролират около 15% от компанията, се обявиха против сделката, считайки я за неизгодна.

През февруари Дарвин Дейсън подаде иск към Xerox, в който твърди, че бордът на директорите не е получил одобрение за сделката от акционерите. От съдебните документи стана ясно, че генералният директор на Xerox Джеф Джейкъбсън е сключил сделка с Fujifilm Holdings, въпреки че бордът на директорите го е посъветвал да прекрати преговорите.

Съдията Бари Оршегер от Верховния съд на щата Ню Йорк постанови, че Джейкъбсън се е опитал да сключи споразумение с Fujifilm въпреки волята на борда на директорите. При обявяване на решението, съдията подчертава, че още през ноември 2017 г. Джейкъбсън е бил информиран за намерението на борда на директорите да го свали от поста на главен изпълнителен директор.

„Има достатъчно доказателства, че той (Джеф Джейкъбсън) си е сътрудничил с Fuji, за да направи себе си незаменим в сделката“, казва съдията Бари Оршегер.

В допълнение, съдията удовлетворява молбата на акционерите да бъде забранено на Xerox да ограничи издигането на кандидатури в борда на директорите, за да могат инвеститорите да обновят състава на борда на ежегодното събрание на акционерите през 2018 г.

В крайна сметка, съдът временно блокира сделката по обединяване на Fujifilm и Xerox. Двете компании възобновяват преговорите, за да преразгледат условията на сделката и възнагражденията, които ще получат акционерите на Xerox.

Коментар