Дронове спасили 65 души миналата година

Дроновете навлизат успешно в критичните мисии за обществена безопасност

Най-малко 65 души са били спасени от дронове през последната година, според нов доклад, издаден от DJI – един от водещите производители на безпилотни летящи апарати за граждани и на технологии за аерографиране.

Докладът се базира на съобщения от новинарските емисии и агенциите за обществена безопасност по света. Той обхваща 27 инцидента, случили се на пет континента.

„Още спасени животи: Година на спасявания с дронове по света“ подчертава, че подобрената технология на безпилотните устройства, бързото им навлизане сред организациите за първа помощ и интелигентните авиационни регулации са довели до увеличаване на темпото на навлизането на дроновете в критичните мисии за обществена безопасност.

Общо за миналата и по-миналата година броят на спасените от дронове граждани са 124. Новият доклад показва, че безпилотните летателни машини са спускали буйове за давещи се в Австралия и Бразилия, забелязали са жертви, изпаднали в безсъзнание, в мразовити региони на Англия и Америка и са откривали хора, изгубили се сред полета, реки и планини.

За 18 от бедстващите, открити с помощта на дронове, се знае, че са „забелязани“ чрез термовизионни камери, които могат да „видят“ телесната топлина на човек дори в тъмно или когато хората са скрити от дебела сянка.

В един от случаите полицията в Линкълншир, Англия, реагирала на автомобилна катастрофа на тъмно селско шосе в студена нощ, но не успяла да намери пострадалите. Дрон с термовизионна камера обаче забелязал шофьора в канавката. Той дори заснел драматичните моменти, когато полицаите се спуснали в нея, за да го намерят и извадят.

Коментари по темата: „Дронове спасили 65 души миналата година”

добавете коментар...

  1. Anonymous

    Ако ще славословим дроновете в човешки животи, няма как да не споменем десетките хиляди, загинали като “collateral damages”, вследствие на ракетните им удари.

Коментар