Българите биха се доверили на AI система за контрол на дома

80% от анкетираните заявяват, че биха се доверили на интелигентна система с изкуствен интелект, с която да могат да контролират дистанционно уредите у дома си

Над 40% от българите се страхуват от влизане с взлом, когато не са в дома си, а също толкова се притесняват дали са изключили всички електроуреди, установи онлайн проучване на Мтел. Друг основен страх на българина е дали не е забравил отключена входната врата (48%).

Данните от проучването показват, че над една трета (35%) от анкетираните се притесняват, че са забравили да изключат електрически уред поне веднъж в седмицата, а 10% – всеки ден.

За 20% от всички анкетирани тези страхове са толкова силни, че ги карат да се върнат до вкъщи, за да проверят съмненията си, поне веднъж в седмицата. 4% се връщат всеки ден, а 8% – два-три пъти на седмица.

След страха дали са заключили вратата (48%) най-честото притеснение за българите е дали са изключили осветлението (31%), телевизора (12%), компютъра (10%), ютията (9%) или котлона (6%).

Търсейки решение на тези тревоги, 80% от анкетираните или 8 от 10 човека заявяват, че биха се доверили на интелигентна система с изкуствен интелект, с която да могат да контролират дистанционно уредите у дома си.

Проучването е проведено във връзка със старта на Мтел Smart Home – решение, което позволява на потребителите да контролират както осветлението и електроуредите си, така и сигурността на дома си, директно от едно смартфон приложение.

Коментари по темата: „Българите биха се доверили на AI система за контрол на дома”

добавете коментар...

  1. Abv

    Да вземат опит от хотелите 4 и 5 звезди.

  2. БГ Инженер

    За Нобелова нагарада съм ех мама му. Едно гениално решение, което можи да работи без електроника, без смартфон и без мобилно дебилно уебено приложение. На входната врата от вътре да турим един ключ прекъсвач към бушона за осветление с надпис изключи преди да си излязъл от вкъщи. 🙂

Коментар